Smutná správa z pera analytikov: Najbližších 35 rokov bude horších ako 35 rokov, ktoré sú už za nami

, quartz Foto: SITA/AP

Ceny dlhopisov klesajú, investori hľadajú nové miesta pre svoje peniaze. Ropa sa obchoduje pod 50 dolárov za barel. Aby toho nebolo málo, Deutsche Bank pridáva ďalšiu zlú správu.

Analytici nemeckej banky tvrdia, že sme na začiatku nového ekonomického super-cyklu. Vďaka demografickým zmenám, ktoré budú charakteristické nízkym rastom, vysokým zadlžením a vyššou infláciou. "Pravdepodobne nás čaká niekoľko náročných desaťročí," píšu vo svojej správe analytici.

V priebehu posledných 35 rokov sa voľnejší pohyb osôb a pracovných síl, plus nárast počtu obyvateľov v produktívnom veku, pozitívne odrazili na raste stále viac globalizovanej ekonomiky. Ale v budúcich rokoch niektoré z najväčších krajín môžu očakávať pomalší rast populácie, zastihne ich veľký pokles počtu obyvateľov v produktívnom veku. Do roku 2050 klesne počet ľudí vo veku 15 až 64 rokov v Európe o 18 %, čo sa odrazí na miernom raste hospodárstva v najbližších 35 rokoch. Rast bude pomalší než pred finančnou krízou v roku 2008, predpovedajú analytici Deutsche Bank.

Menší počet pracovníkov by mal znamenať vyššie reálne mzdy. To by však tiež zvýšilo infláciu. A ak vlády a centrálne banky budú aj naďalej presadzovať ešte drastickejšie opatrenia na podporu rastu, ako sú napríklad vrtuľníkové peniaze, teda priame rozdávanie hotovosti verejnosti, potom by inflácia takmer určite urýchlila.

To všetko je obzvlášť zlou správou pre investorov do štátnych dlhopisov. Mali by očakávať negatívne reálne výnosy v priebehu najbližších niekoľkých desaťročí, tvrdí Deutsche Bank.

To je zlá správa hlavne pre správcov aktív, ktorých trápia nízke výnosy. Niektorí sa už rozhodli uprednostniť hotovosť. Obzvlášť závažný problém to predstavuje hlavne pre penzijné fondy, ktoré majú tendenciu investovať do dlhopisov a už dnes čelia veľkým deficitom.

Môžeme tiež očakávať slabší medzinárodný obchod, ktorý už stagnuje, a väčšie úsilie zo strany vlád na kontrolu toku kapitálu, píšu analytici. Politici tak reagujú na rastúci hnev ľudí, ktorí stratili zamestnanie alebo ich platy stagnujú v dôsledku globalizácie.

Kým globálna ekonomika by sa mohla dokázať prirodzeným spôsobom prispôsobiť týmto demografickým zmenám, Deutsche Bank si nemyslí, že je na to dosť času.

Zdá sa, že status quo už nemôže vydržať dlhšie. Menová politika nemôže byť použitá ako prevládajúci politický nástroj s vylúčením alternatív. Rastúca nerovnosť nemôže narastať bez politickej vôle. Globalizácia a možno aj voľný pohyb osôb, nemôže pokračovať vo svojej súčasnej podobe bez spoločenskej či politickej odozvy.

Súvisiace články

Aktuálne správy