Príjmy z mýta pre nákladné autá v Nemecku vlani mierne klesli

Príjmy z mýta pre nákladné vozidlá v Nemecku vlani mierne klesli. Podľa údajov ministerstva dopravy dosiahli 4,39 miliardy eur, čo síce plán presahuje o 46 miliónov eur, no v porovnaní s rokom 2014 je to o 78 miliónov eur menej. Dôvodom je zníženie sadzieb, odstupňovaných podľa emisií, od 1. januára 2015.
Pokles nastal aj napriek tomu, že mýto sa od júla minulého roka rozšírilo na ďalších 1100 kilometrov okresných ciest a od októbra aj na ľahšie nákladné vozidlá s celkovou hmotnosťou od 7,5 tony. Ministerstvo predpokladá, že zmeny sa naplno prejavia v tomto roku a prinesú o 380 miliónov eur viac. „Predchádzajúce mesiace ukazujú, že túto prognózu splníme,“ cituje z dokumentu ministerstva agentúra APA.
Príjmy z mýta sú po odrátaní nákladov určené na investície do budovania rýchlostných ťahov. Vlani išlo o sumu 3,34 miliardy eur, z čoho takmer tri miliardy eur smerovali na diaľnice, najmä na ich údržbu. Zvyšná suma sa investovala do okresných ciest. Najväčšiu časť tejto sumy získalo Bavorsko (670,9 milióna eur), nasleduje Hesensko (533,9 milióna eur) a Severné Porýnie-Vestfálsko (466,2 milióna eur).
Nemecká vláda plánuje od polovice roka 2018 rozšíriť mýto pre nákladné vozidlá aj na celú 39.000 kilometrov dlhú sieť okresných ciest. Tento plán má do rozpočtu priniesť ročne dve miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy