Vývoj na globálnych akciových trhoch bol zmiešaný

Americký Dow Jones klesol o 0,1 %, nemecký DAX stúpol o 0,6 % a japonský Nikkei oslabil o 0,3 %.

Vývoj na americkom akciovom trhu bol v stredu zmiešaný. Technologický index Nasdaq mierne posilnil, ale priemyselný index Dow Jones a index Standard & Poor’s 500 smerovali opačne a uzavreli mierne nižšie. Akcie maloobchodných reťazcov a iných firiem orientovaných na spotrebiteľov patrili k tým, ktoré oslabili najviac. Zvýšili sa však ceny energetických, technologických a leteckých spoločností. Správa amerického Federálneho rezervného systému (Fed) o situácii v ekonomike akciový trh príliš neovplyvnila. Najnovšia takzvaná Béžová kniha Fed-u, ktorá vychádza z prieskumu podnikateľských podmienok, naznačila, že ekonomika USA počas tohto leta rástla miernym tempom v ôsmich z dvanástich menových dištriktoch centrálnej banky USA, čiže sa spomalila v porovnaní s výsledkami predošlého prieskumu.

Priemyselný index Dow Jones v stredu oslabil o 0,1 percenta na 18 526,14 bodu, index Standard & Poor’s 500 si odpísal 0,01 percenta a uzavrel na úrovni 2 186,16 bodu, ale technologický Nasdaq posilnil o 0,2 percenta na 5 283,93 bodu. Akcie prevádzkovateľov supermarketov klesli pre obavy z nižších cien potravín. Firma Sprouts Farmers Markets zlacnela o 13,7 percenta a spoločnosť Whole Foods oslabila o 5,3 percenta. Akcie technologických firiem však posilnili. Spoločnosť Apple si prilepšila o 0,6 percenta.

Európskym akciovým trhom sa v stredu darilo. Index nemeckej burzy DAX si prilepšil o 0,6 % a francúzsky akciový index CAC 40 posilnil rovnako o 0,6 percenta. Britský index FTSE 100 si pripísal 0,3 percenta. Japonský akciový trh však oslabil. Hlavný tokijský index Nikkei si vo štvrtok pohoršil o 0,3 percenta a uzavrel na úrovni 16 958,77 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy