Súkromný sektor eurozóny spomalil rast

Index nákupných manažérov v eurozóne podľa finálnych údajov agentúry Markit v auguste klesol na 52,9 bodu z júlových 53,2 bodu

Súkromný sektor v eurozóne čelil minulý mesiac ochladeniu aktivity, najmä v dôsledku pomalšieho rastu nemeckej ekonomiky. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktoré zverejnila v pondelok agentúra Markit. Jej finálny index nákupných manažérov pre menovú úniu klesol na 52,9 bodu z júlových 53,2 bodu a ocitol sa najnižšie za 19 mesiacov. Podľa predbežných údajov mal pritom pozorne sledovaný index v auguste mierne posilniť na 53,3 bodu. Výsledky prieskumu podľa agentúry Markit naznačujú, že ekonomika 19-člennej menovej únie dosiahne v treťom štvrťroku medzikvartálny rast na úrovni 0,3 %.

Za „pravdepodobne najväčší zdroj obáv“ označila agentúra Nemecko, kde priemyselná produkcia v auguste spomalila rast na 15-mesačné minimum. Hlavný ekonóm agentúry Markit Chris Williamson označil výsledky prieskumu za „jednoznačné sklamanie“ a dodal, že spomalenie aktivity stupňuje tlak na Európsku centrálnu banku (ECB), aby možno už tento týždeň ohlásila ďalšie stimulačné opatrenia.

ECB v posledných rokoch zaviedla sériu neštandardných opatrení, v rámci ktorých znížila svoju základnú úrokovú sadzbu na nulu. Banka tiež každý mesiac prostredníctvom novo vytvorených peňazí sťahuje z trhu dlhopisy v hodnote 80 mld. eur. Od svojej politiky si ECB sľubuje zlepšenie dostupnosti úverov pre reálnu ekonomiku a zrýchlenie medziročnej inflácie smerom k cieľovej dvojpercentnej hodnote.

Súvisiace články

Aktuálne správy