Maloobchod v rámci celej EÚ sa zotavil, na Slovensku klesol

Maloobchodné tržby v rámci celej EÚ v júli medzimesačne stúpli o 1 %, na Slovensku o 1,1 % klesli, pričom išlo o najväčší pokles v rámci členských štátov únie, z ktorých boli údaje k dispozícii.

Tržby maloobchodu eurozóny aj celej Európskej únie sa v júli zotavili. Medzimesačne sa sezónne upravené tržby v eurozóne zvýšili o 1,1 percenta po júnovom oslabení o 0,1 percenta a v rámci celej EÚ v júli stúpli o 1 percento po júnovom poklese o 0,2 percenta. Medziročne sa kalendárne upravené júlové tržby maloobchodu eurozóny zväčšili o 2,9 percenta a v rámci celej EÚ posilnili o 3,5 percenta. Informoval o tom v pondelok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku júlové maloobchodné tržby medzimesačne klesli o 1,1 percenta po júnovom oslabení o 0,2 percenta. V rámci členských krajín, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, bol pokles na Slovensku najvýraznejší. Nasledovali Švédsko (-0,8 %) a Dánsko (-0,7 %). Najsilnejší medzimesačný rast maloobchodných tržieb evidovali Luxembursko (2,3 %), Portugalsko (1,8 %) a Nemecko (1,7 %).

Medziročne slovenský maloobchod v júli oslabil o 0,6 percenta. Výraznejší pokles evidovali iba Malta (-2,7 %), Belgicko (-1,8 %) a Dánsko (-0,8 %). Najvýraznejšie sa júlové maloobchodné tržby oproti rovnakému mesiacu minulého roka zvýšili v Rumunsku (13,5 %), Luxembursku (12,2 %) a v Litve (6,2 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy