V USA v auguste pribudlo 151 tis. nových pracovných miest

Ekonómovia očakávali, že v hospodárstve krajiny vznikne 182 500 nových pozícii.

Americkí zamestnávatelia spomalili prijímanie nových zamestnancov a iba mierne zvýšili mzdy. V auguste vytvorili 151 tis. nových pracovných pozícií. Miera nezamestnanosti v USA sa nezmenila a už tretí mesiac po sebe zostala na úrovni 4,9 percenta. Informovalo o tom v piatok americké ministerstvo práce. Ekonómovia očakávali, že v hospodárstve USA v auguste pribudne 182 500 nových pozícii a nezamestnanosť klesne na 4,8 percenta.

Augustová tvorba pracovných miest bola podstatne slabšia oproti júlu, kedy pribudlo 275 tis. nových pozícií. Napriek tomu je terajšie tempo tvorby pracovných miest v krajine dostatočné na to, aby po čase znížilo mieru nezamestnanosti. Tempo tvorby pracovných miest sa spomalilo vo väčšine hlavných odvetví. V priemysle, stavebníctve a baníctve počet zamestnancov klesol. Hodinové zárobky v USA v auguste posilnili iba nepatrne a medziročne boli vyššie iba o 2,4 percenta.

Napriek minulomesačnému spomaleniu je tvorba nových pracovných miest v poslednom roku silná a ekonómov pravdepodobne osobitne neznepokojí údaj za jeden mesiac. Tvorba pracovných miest v auguste je zvyčajne slabšia, ako ekonómovia očakávajú, ale často je v nasledujúcich mesiacoch revidovaná smerom nahor. Za posledných päť rokov sa zvyčajne revidovala nahor o približne 70 tisíc.

Súvisiace články

Aktuálne správy