V USA vzniklo v auguste menej nových pracovných miest, než sa očakávalo

V americkej ekonomike vzniklo v auguste len o niečo viac než 150.000 nových pracovných miest, čo v porovnaní s predchádzajúcimi dvomi mesiacmi predstavuje zhruba polovičný počet a je to aj horší výsledok, než sa očakávalo. Ukázali to dnes zverejnené údaje americkej vlády. Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews.
Ministerstvo práce oznámilo, že minulý mesiac vzniklo v Spojených štátoch 151.000 nových pracovných miest, zatiaľ čo v júli sa ich počet po úprave smerom nahor zvýšil o 275.000. To bolo najviac za posledných osem mesiacov.
Ekonómovia očakávali, že počet nových pracovných pozícií v USA bude v auguste oproti júlu nižší, počítali však s rastom aspoň o 175.000. Vychádzali pritom z pôvodných údajov o tvorbe nových miest za júl, ktorý stanovil ich počet na 255.000. Navyše, v júni sa počet nových pracovných miest v USA zvýšil o 271.000.
Miera nezamestnanosti zotrvala v auguste na úrovni 4,9 %, už tretí mesiac po sebe. Aj v tomto smere výsledok zaostal za odhadmi ekonómov, ktorí počítali s poklesom nezamestnanosti na 4,8 %. Analytici dali zároveň najavo, že vzhľadom na slabšiu než očakávanú tvorbu nových pracovných miest, je teraz menej reálne, že americká centrálna banka pristúpi k zvýšeniu úrokových sadzieb už na septembrovom zasadnutí.

Súvisiace články

Aktuálne správy