Ceny ropy stagnujú, americká WTI sa obchoduje nad 46 USD za barel

Ceny ropy uprostred týždňa prakticky stagnujú po utorkovom (30. 8.) poklese. Americká WTI sa obchoduje nad 46 USD (41,19 eura) za barel. Informovali o tom agentúry DPA, RTTNews a Bloomberg.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s októbrovým kontraktom sa dnes ráno 7.35 SELČ predával po 46,29 USD. To je o 6 centov alebo 0,13 % menej než v utorok na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas utorka stratil 63 centov alebo 1,3 % a uzavrel na úrovni 46,35 USD za barel, čo bolo najmenej za dva týždne. Októbrový kontrakt na severomorskú ropu Brent dnes ráno zlacnel o 2 centy alebo 0,04 % na 48,35 USD za barel.
Dôvodom utorkového poklesu cien čierneho zlata bol skepticizmus týkajúci sa dlho očakávanej dohody Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a Ruska o obmedzení dodávok. Agentúra Bloomberg naopak uviedla, že Irán chce do konca roka zvýšiť ťažbu o 200.000 barelov denne, keďže sa snaží po zrušení sankcií získať stratený podiel na trhu.
Investori na ropnom trhu dnes čakajú na zverejnenie správy amerického ministerstva energetiky o vývoji ropných rezerv v USA v uplynulom týždni. Experti počítajú s nárastom o 1,3 milióna barelov.

Súvisiace články

Aktuálne správy