Inkubátor má pomôcť firmám v priemyselnom parku vo Vranove nad Topľou

Vláda SR na svojom dnešnom výjazdovom rokovaní vo Vranove nad Topľou podporila vytvorenie inkubátora a inovačného centra vo vranovskom priemyselnom parku Ferovo. Inkubátor, na ktorý vyčlenila 500.000 eur, má pomôcť firmám, ktoré sa tam rozhodnú investovať.
„Mal by slúžiť menším firmám na vytvorenie pracovných miest a následne, ak sa im bude dariť, môžu budovať svoje objekty v priemyselnom parku,“ uviedol pre TASR primátor Vranova nad Topľou Ján Ragan.
Objekt, v ktorom budú menšie firmy sídliť, postaví podľa jeho slov mesto a financovať ho bude z regionálneho príspevku, ktorý schválila vláda.
„Priemyselný park má ešte stále časť pozemkov, ktoré nie sú vysporiadané. Na vysporiadenie tohto priemyselného parku bude poskytnutých 250.000 eur,“ uviedol predseda vlády SR Robert Fico.
Podľa primátora by to uľahčilo príchod investorov. S jedným už rokovali a momentálne čaká na poskytnutie štátnej pomoci. V priemyselnom parku by mal vytvoriť sto pracovných miest. „Je to investor z oblasti spracovania kovov za studena. Ide o firmu z Košíc, bližšie informácie nemôžem povedať,“ dodal primátor.
Akčný plán rozvoja okresu Vranov nad Topľou, ktorý dnes schválila vláda SR, predpokladá z celkovej odhadovanej finančnej investície do roku 2020 vo výške minimálne 123.000.000 eur krytie z verejných zdrojov vo výške 81.000.000 eur a 42.000.000 eur zo súkromných zdrojov. Celková výška schváleného regionálneho príspevku podľa zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov je 4.900.000 eur.
V júni 2016 bolo v okrese Vranov nad Topľou 8540 uchádzačov o zamestnanie, z ktorých bolo disponibilných 7015, čo predstavuje mieru evidovanej nezamestnanosti na úrovni 18,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy