Francúzsko chce zastaviť rokovania s Američanmi o TTIP

Francúzsko podľa štátneho tajomníka ministerstva zahraničného obchodu Matthiasa Fekla požiada Európsku komisiu o zastavenie rokovaní na októbrovom stretnutí ministrov obchodu na Slovensku.

Štátny tajomník francúzskeho ministerstva zahraničného obchodu Matthias Fekl chce požiadať Európsku úniu o ukončenie rokovaní s USA o dohode o voľnom obchode, ktorá je podľa socialistickej vlády Francúzska príliš priateľská voči americkým firmám. „Potrebujeme jasné, čisté, definitívne zastavenie“ rokovaní o navrhnutej dohode o transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP), povedal Fekl v utorok pre rozhlasovú stanicu RMC.

Dodal, že rokovania by sa mohli obnoviť, ak sa zlepšia širšie obchodné vzťahy medzi EÚ a USA.

Fekl americkú stranu obvinil z toho, že ponúka „iba omrvinky“ a vyhlásil, že Francúzsko požiada Európsku komisiu o zastavenie rokovaní na stretnutí ministrov obchodu, ktoré bude na budúci mesiac na Slovensku.

Nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel v nedeľu povedal, že rokovania o TTIP v podstate skolabovali. Vyjadrenie Sigmara Gabriela je však v kontraste so slovami nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá minulý mesiac uviedla, že TTIP je „úplne v záujme Európy“.

Súvisiace články

Aktuálne správy