Čistý zisk firmy Polymetal za január až jún medziročne stúpol

Ruský producent zlata a striebra v prvom polroku dosiahol čistý zisk 164 mil. USD, pričom za január až jún 2015 bol na úrovni 98 mil. USD.

Ruská ťažobná spoločnosť Polymetal International za január až jún vykázala čistý zisk 164 mil. USD, pričom v rovnakom období vlaňajška bol na úrovni 98 mil. USD. Tržby spoločnosti však medziročne oslabili o 8 percent na 593 mil. USD v dôsledku plánovaného poklesu ťažby. V porovnaní s januárom až júnom minulého roka Polymetal v prvom polroku tohto roka predal o 10 percent menej zlata a o 7 percent menej striebra. Priemerné predajné ceny zlata a striebra sa oproti prvému polroku 2015 nezmenili. Firma o výsledkoch za prvých šesť mesiacov tohto roka informovala v stredu na svojej internetovej stránke.

Upravený zisk spoločnosti pred úrokmi, zdanením a odpismi (EBITDA) za január až jún medziročne oslabil iba o 1 percento na 294 mil. USD napriek poklesu tržieb a to vďaka dobrému výkonu v oblasti nákladov. Polymetal ďalej uviedol, že zredukoval svoj plán celoročných kapitálových výdavkov na sumu 310 mil. USD z pôvodne plánovaných 350 mil. USD a to vďaka tomu, že vývoj ne devízovom trhu je pre firmu priaznivý.

Vedenie spoločnosti navrhlo na dividendy vynaložiť 30 percent základného čistého zisku za prvý polrok a vyplatiť predbežné dividendy v sume 0,09 USD na akciu. Za prvý polrok vlaňajška boli dividendy v sume 0,08 USD na akciu.

(1 EUR = 1,1339 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy