Dôvera voči českej ekonomike sa zvýšila

Súhrnný ukazovateľ dôvery voči domácej ekonomike v Českej republike sa v auguste oproti júlu podľa prieskumu štatistického úradu zlepšil o 1,4 bodu na hodnotu 96,8 bodu.

Celková dôvera voči domácej ekonomike sa v Českej republike v auguste zvýšila. Súhrnný ukazovateľ dôvery sa oproti júlu zlepšil o 1,4 bodu na hodnotu 96,8 bodu. Ukazovateľ dôvery podnikateľov sa medzimesačne zvýšil o 1,3 bodu na úroveň 95,3 bodu a indikátor dôvery spotrebiteľov posilnil o dva body na hodnotu 104,3 bodu. Vyplýva to z prieskumu českého štatistického úradu, ktorý o tom informoval v stredu na svojej internetovej stránke.

V českom priemysle sa v auguste index dôvery podnikateľov medzimesačne zvýšil o 2,8 bodu na 97,8 bodu a to vďaka tomu, že respondenti očakávajú v najbližších troch mesiacoch zvýšenie tempa rastu výroby. Index dôvery v stavebníctve vzrástol o 1,5 bodu na 77,6 bodu. Pomohlo mu lepšie hodnotenie súčasnej ekonomickej situácie. Ukazovateľ dôvery v obchode oproti júlu stúpol o 0,6 bodu na 98,5 bodu, keďže sa tiež zlepšilo hodnotenie súčasnej ekonomickej situácie.

V českom odvetví služieb vrátane bankového sektora sa dôvera podnikateľov v auguste medzimesačne mierne znížila, a to o 0,2 bodu na úroveň 94,4 bodu. V porovnaní s júlom sa nezmenilo hodnotenie súčasnej ekonomickej situácie ani hodnotenie dopytu, ale zhoršili sa očakávania na najbližšie tri mesiace.

Súvisiace články

Aktuálne správy