Nemecko pripravuje svojich občanov: Musíte mať vlastné zásoby jedla, vody, ale aj hotovosti

, Frankfurter Allgemeine;Die Welt Foto: SITA/AP;TASR/AP

Nemeckí občania sa budú musieť sami zásobiť všetkým potrebným na prvých desať dní v prípade vážnych živelných pohrôm alebo vojny. Uvádza sa to v novej koncepcii civilnej obrany Nemecka, ktorú získali noviny Frankfurter Allgemeine a ktorá sa má federálnou vládou prerokúvať v stredu.

"Obyvateľstvo má mať vlastné zásoby potravín na desať dní", uvádza sa v koncepcii. Okrem toho obyvateľstvo musí prijímať opatrenia, týkajúce sa vlastného zásobovania pitnou vodou na päť dní podľa prepočtu dva litre na osobu denne.

Celkovo podľa novej koncepcie musí byť obyvateľstvo schopné zásobiť sa vodou, jedlom, energiou a peniazmi v hotovosti do vtedy, kým štát nebude môcť prevziať riešenie týchto problémov do svojich rúk. Upozorňuje sa tiež na dôležitosť spoľahlivej signalizácie, opevnenie budov a zabezpečenie normálneho fungovania zdravotníckeho systému.

Podľa údajov Frankfurter Allgemeine sa v Nemecku podobná koncepcia zavádza po prvýkrát od konca studenej vojny v roku 1989. Bola spracovaná na objednávku Výboru spolkového parlamentu pre otázky rozpočtu spoločne s takzvanou Bielou knihou Bundeswehru, čo je inštrukcia národnej bezpečnosti krajiny. V dokumente, ktorý má 69 strán, sa zdôrazňuje nízka pravdepodobnosť útoku na Nemecko, ktorý by vyžiadal použitie tradičných prostriedkov obrany krajiny. Ale obranné opatrenia musia brať do úvahy také ohrozujúce scenáre, ktoré nemôžu byť úplne vylúčené v budúcnosti. Súčasné mechanizmy v tejto oblasti sú podľa názorov autorov dokumentu nevyhovujúce.

Biela kniha, ktorá obsahuje zoznam hrozieb pre Nemecko, ešte nebola zverejnená, všetky citáty z nej sú len špekulácie, vyhlásil veľvyslanec Nemecka v Moskve Rüdiger von Fristch v prejave na nemecko-ruskom fóre v Moskve.

Veľvyslanec tiež poznamenal, že ruská vojenská stratégia označuje NATO za nepriateľa, Nemecko ale patrí do Aliancie. Už dávnejšie sa objavili informácie, že nemecká vláda chce prvýkrát od roku 2006 obnoviť Bielu knihu, zbierku návodov pre politiku národnej bezpečnosti. Tento dokument ministerstva obrany bol upravený ostatnými silovými štruktúrami a bolo v ňom veľa vecí zmenených. Vrátane Ruska. Moskva nie je odteraz považovaná za partnera, ale súpera, píše Die Welt.

Kremeľ vyslovil v poznámkach k správam v nemeckých médiách poľutovanie a znepokojenie ohľadom zámerov nemeckej vlády.

Súvisiace články

Aktuálne správy