Bronz sa cení: Japonský plastický chirurg venoval 390 tisíc dolárov futbalovému tímu Nigérie

, quartz;BBC Foto: SITA/AP

Vianoce uprostred leta? Pre niekoho áno. Potom, čo sa im podarilo poraziť Honduras, skončili v sobotu hráči Nigérie s bronzovými medailami na krku. Ako bonus získali tisíce dolárov od Katsuya Takasua, japonského plastického chirurga.

Komplikácie sa začali už v Atlante, kde nigérijský tím uviazol pred začatím hier, pretože nemali vyplatené letenky. Nakoniec ale pristáli v Riu len sedem hodín pred ich prvým zápasom proti Japonsku. Napriek nepriaznivej situácii sa futbalisti posnažili a impozantným výkonom sa im podarilo  Japoncov poraziť. Finančné problémy sa tým ale nevyriešili. Krátko pred štvrťfinálovým zápasom proti Dánsku, hráči Nigérie pohrozili bojkotom hier, na protest proti neuhradeným príspevkom. Keď sa o týchto finančných problémoch dozvedel Takasu, cítil potrebu pomôcť. Japonský plastický chirurg Katsuya Takasu splnil svoj sľub, každý z hráčov, vrátane manažéra a  18 členného tímu dostali za medailu 10 000 dolárov, z celkovej sumy 390 tisíc šlo 200 000 na "krytie prémií a príplatkov".

Takasu letel do Ria, aby osobne doručil svoj dar. "Cestoval som z Tokia pripravení pomôcť tak, či tak. Ale vidieť, ako sa im podarilo získať bronz, bolo pre mňa veľmi naplňujúce," povedal BBC.  "Tento tím ukázal svoju odhodlanosť a bojoval pre dosiahnutie úspechu aj napriek všetkým svojim problémom. Niektorí ľudia by to vzdali, ale oni nie," vyjadril sa Takasu.

Finančný dar od plastického chirurga je predmetom obvinenia z korupcie. Úradníci nigérijskej futbalovej federácie (NFF) boli nútení poprieť správy, že žiadali od Takasua, aby peniaze dal radšej federácii ako samotným hráčom. "Vyhlásiť, že NFF si robila nárok na peniaze, je holý nezmysel," povedal Amaju Pinnick, prezident NFF. "Nigéria je zvrchovaný národ a taký dar musí prejsť celým procesom. Ak sa to schváli, peniaze pôjdu priamo tímu." Podľa správy mala NFF v pláne navrhnúť, aby sa dar použil na kompenzáciu platov členov trénerského zázemia, ktorí za posledných päť mesiacov nedostali výplatu.

Takasuovo gesto sa dá považovať za pozitívny obrat inak chudobného výletu Nigérie na Olympijské hry. Hoci sa do Ria vybrali so vznešenými cieľmi, stanovenými športovým ministrom krajiny, bronzová medaila futbalistov bola jediná medaila, ktorú si nakoniec zástupcovia Nigérie z hier odniesli. 

Súvisiace články

Aktuálne správy