Ako zatočiť so znižovaním sadzieb? Prevodom elektronických peňazí na hotovosť

, FT;ČTK Foto:thinkstock

Predstava skladovania vriec s bankovkami v silne zabezpečených trezoroch môže vyzerať ako výjav zo starého filmu. Ale s klesajúcimi úrokovými sadzbami naprieč Európou sa tento scenár javí ako lákavý pre čoraz viac bánk a poisťovní.

Európske diaľnice sa zatiaľ neupchávajú kvôli prívalu obrnených vozidiel s peniazmi mieriacich do  prísne tajných destinácií, ale ak sa s ďalším poklesom sadzieb ukáže uschovanie hotovosti pre banky ako finančne schodné, bude tým narušená schopnosť centrálnych bánk využívať záporné sadzby ako katalyzátora rastu, napísal denník The Financial Times.

Potom, čo Európska centrálna banka (ECB) v marci naposledy stlačila sadzby, platia súkromné banky za väčšinu peňazí uchovávaných v 19 národných bankách eurozóny ekvivalent 0,4 percenta ročne.

Cieľom opatrenia, ktoré od prepadu sadzieb pod nulu v roku 2014 vyšlo banky na približne 2,64 miliardy eur, je motivovať finančné domy neuchovávať prostriedky, ale požičiavať ich firmám a tým podnietiť ekonomický rast. Bankári ECB vyhlasujú, že v prípade zhoršenia ekonomických podmienok môže prísť ďalšie zníženie sadzieb. Preto súkromné banky a poisťovne už hľadajú spôsoby, ako sa poplatkom vyhnúť. Jedným z nich je jednoducho previesť elektronické peniaze uložené v centrálnych bankách na hotovosť.

Nemecká poisťovacia skupina Munich Re má za sebou úspešné pokusy so skladovaním desiatok miliónov eur v hotovosti za "únosnú cenu". Niekoľko ďalších nemeckých bánk, vrátane Commerzbank, druhého najväčšieho poskytovateľa pôžičiek v krajine, o podobnom kroku uvažuje. Keď sa ale jeden švajčiarsky dôchodkový fond pokúsil o veľký výber zo svojej banky s cieľom uložiť peniaze do trezoru, banka podľa miestnych médií odmietla vyhovieť.

Ekonomické dôsledky masového uplatnenie tejto metódy by boli značné. Ak banky neplatili poplatky centrálnym bankám, neovplyvní  ich ďalšie znižovanie oficiálnych úrokových sadzieb. Motivácia k požičiavaniu firmám by tak odpadla. Našťastie pre národné banky sa s hromadením hotovosti spája aj  hromada nákladov. Čiastočne ide o skladovanie a transport, hoci to nie sú najväčšie problémy. Výber veľkej sumy naraz by udržal náklady na prepravu pri zemi, zatiaľ čo vysoká hodnota najväčších bankoviek eura, či švajčiarskeho franku, zaručuje dobrú skladnosť týchto súm. Aj po ukončení vydávania 500eurových bankoviek v roku 2018, kedy budú banky musieť použiť bankovky 200 eurové, bude podľa bankárov miesta v trezoroch dostatok.

Zato bankoví lupiči, zemetrasenia a ďalšie nepredvídateľné pohromy problémom sú. Lepšie povedané je problém nájsť poisťovateľa ochotného takéto riziko prevziať za rozumnú cenu. "Nikto neskladuje peniaze dlhodobo. Momentálne peniaze dorazia a rýchlo zase smerujú do bankomatov," hovorí nemecký bankár, ktorý skúmal náklady za prestup k hotovosti. Odhaduje, že poistenie by stálo 0,5 až jedno percento uchovávanej sumy. To by bolo viac ako poplatok ECB, ale porovnateľné so švajčiarskymi -0,75 percentami, jednou z najnižších sadzieb na svete.

Ďalej je otázkou, či by sa súkromným bankám podarilo vo veľkom uchovávať  hotovosť bez tichého súhlasu národných bánk. Prvým krokom pri prechode k bankovkám by totiž bolo kontaktovanie  národnej banky, v ktorej má daná banka peniaze uložené. Každá z národných bánk eurozóny musí prevod elektronických peňazí na hotovosť odsúhlasiť. Ak by sa niekoľko bánk rozhodlo hromadiť hotovosť, objem bankoviek v obehu by sa prepadol. V tejto chvíli sú v obehu eurobankovky v hodnote 1,087 bilióna eur. Banky majú uloženú ekvivalentnú čiastku: 988,1 miliardy, ktorú by mohli od centrálnej banky požadovať.

Národné banky disponujú zásobami bankoviek a ECB je pripravená svižne odpovedať na prípadný prudký nárast dopytu. "Môžete sa spoľahnúť, že ECB a systém eura zaistí všetkými možnými prostriedkami pokojné fungovanie hotovosti ako prostriedku výmeny a uchovávateľa hodnoty," okomentoval situáciu hovorca ECB. Nemecký bankár nepokladá výraznejšie rozšírenie metódy hromadenia peňazí za pravdepodobné. Skôr ide o indikátor nespokojnosti bánk s dopadmi záporných sadzieb. "Bolo by to rozumné pre dve alebo tri banky… aby sa ukázalo, že hladina úrokových sadzieb je nízka," hovorí. "Myslím si, že Švajčiarska národná banka nemôže znova znížiť sadzby, aby tým vyvolala snahu hromadiť hotovosť… Nikto si hromadenie hotovosti neželá. Banky by to stálo veľa a jasne by sa tým ukázalo, že centrálne banky nemôžu v tejto chvíli znižovať úrokové sadzby. Všetky strany sa tomu chcú vyhnúť. "

Súvisiace články

Aktuálne správy