Kto bude nasledovať? Tesco chystá predaj aktivít v Maďarsku

, ČTK Foto: SITA/AP

Britský maloobchodný reťazec Tesco sa chystá predať svoje aktivity v Maďarsku a zavrie aj svoju maďarskú centrálu. Napísal to dnes konzervatívny maďarský denník Magyar Idők. Tesco vlani zaviedlo jednotný riadiaci tím pre oblasť strednej Európy. Predajne na Slovensku, v Českej republike, v Maďarsku a Poľsku majú vedenie v Prahe.

Tesco by podľa denníka do roka mohlo uzavrieť svoju maďarskú centrálu v Budaörsi, odkiaľ firma riadi prevádzku všetkých svojich maďarských predajní. Centrum sa okrem iného stará o vzťahy s dodávateľmi, o marketing, ľudské zdroje a financie.

Pred rokom pritom firma uvádzala, že zlúčenie predajní v strednej Európe nebude mať na centrály v jednotlivých krajinách vplyv. V rade predajní po celej krajine navyše Tesco začalo so znižovaním predajnej plochy a počtu ponúkaného tovaru.

Jeden z bývalých výkonných predstaviteľov firmy, ktorý si neželal byť menovaný, denníku povedal, že centrálu v Budaörsi opúšťa čoraz viac manažérov, pretože si myslí, že budúcnosť firmy je neistá. Odchádzajúcich nahrádzajú pracovníkmi z centrály Tesco Europe v Českej republike.

Tesco sa usiluje o to, aby sa vymanilo z krízy, do ktorej sa firma dostala v roku 2014 kvôli chybám v účtovníctve. Firma vlani predala za 6,1 miliardy dolárov svoje juhokórejské aktivity a tento rok turecký reťazec Kipa, britskú sieť reštaurácií Giraffe a záhradné centrá Dobbies. Tescu zostali v zahraničí aktivity už len v strednej Európe, Írsku, Thajsku a Malajzii.

V predošlých rokoch Tesco odišlo z Japonska a z USA, svoje aktivity takisto obmedzilo na čínskom trhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy