Nemeckí roľníci očakávajú ďalších 100 miliónov eur pomoci

Nemeckí roľníci očakávajú, že od spolkovej vlády a vlád svojich krajín dostanú ďalšiu pomoc v hodnote 100 miliónov eur. Informuje o tom DPA.
Spolkový minister pôdohospodárstva Christian Schmidt uvoľní 60 miliónov eur v prípade, ak spolkové krajiny poskytnú 40 miliónov eur. Prostriedky by dostali producenti mlieka, ale aj farmy, ktoré sa venujú len rastlinnej výrobe. Výkupná cena mlieka zostáva stále nízka a rastlinnej výrobe sa v krajine tento rok tiež veľmi nedarí. Veľa vody a málo slnka vo vegetačnom období poškodilo najmä obilniny. Väčšina úrody pšenice má takú nízku úroveň, že je vhodná len na skŕmenie.
Prezident Nemeckého zväzu roľníkov Joachim Rukwied informoval o zámere ministra Schmidta dnes v Berlíne a vyzval vlády spolkových krajín, aby dali ďalšie milióny eur k dispozícii. Slovná podpora krajinských vlád roľníkom nestačí. „Mliečna kríza sa tak ľahko neskončí,“ povedal Rukwied. Dodal, že sa síce prvé pozitívne signály už objavujú. Pre producentov mlieka sú však málo. Za liter dostávajú od spracovateľov iba 20 najviac 26 centov. Na pokrytie svojich výrobných nákladov by mali dostávať 35 centov.
Spolková vláda pred časom už informovala, že roľníkom poskytne pomoc 100 miliónov eur. Od EÚ príde 58 miliónov eur a rovnakú sumu ešte pridá vláda Angely Merkelovej.

Súvisiace články

Aktuálne správy