Počet nových nezamestnaných v USA klesol

Počet nových žiadateľov o dávky v nezamestnanosti v krajine sa minulý týždeň znížil o 4 tisíc na sezónne upravených 262 tisíc.

Počet nových nezamestnaných Američanov, ktorí požiadali o štátnu podporu, sa minulý týždeň znížil. Považuje sa to za znak toho, že prepúšťanie je zriedkavé a zamestnávatelia pravdepodobne prijímajú pracovníkov solídnym tempom. Americké ministerstvo práce vo štvrtok informovalo, že počet nových žiadateľov o dávky v nezamestnanosti klesol o 4 tisíc na sezónne upravených 262 tisíc. Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných stúpol o 3 tisíc na 265 250.
Počet nových nezamestnaných Američanov zostáva pod hranicou 300 tisíc už 76 týždňov po sebe, čo je najdlhšie obdobie od roku 1970. Vzhľadom na to, že odvtedy sa počet obyvateľov USA zvýšil, je tento údaj ešte pôsobivejší. Celkový počet nezamestnaných v USA poberajúcich podporu sa minulý týždeň zvýšil o 15 tisíc na 2,18 milióna. Je to však o takmer 4 percentá menej ako pred rokom.

Americkí zamestnávatelia v júli vytvorili 255 tisíc nových pracovných miest po tom, ako v júni prijali do zamestnania 292 tisíc ľudí. Americká ekonomika síce počas januára až júna rástla pomalým tempom a za celý prvý polrok medziročne posilnila iba o jedno percento, ale väčšina ekonómov prognózuje, že hospodársky rast sa zrýchli a v treťom štvrťroku ekonomika medziročne posilní o zhruba 2,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy