Analýza Economist Intelligence Unit: Najlepšie sa žije v Austrálii a Kanade

, CNBC Foto: photl.com

Šesť z desiatich miest, ktoré vyšli z prieskumu ako najvhodnejšie pre život, je v Austrálii alebo Kanade. Na prvom mieste sa opäť umiestnilo austrálske Melbourne, druhé miesto patrí Viedni a tretím je Vancouver.

Do prvej päťky sa dostali ďalšie dve kanadská mestá, štvrté Toronto a piate Calgary. Nasleduje austrálska dvojica Adelaide a Perth. Na ôsmom mieste je novozélandský Auckland, deviatej sú Helsinki a prvú desiatku uzatvára Hamburg. Aktuálnu analýzu Economist Intelligence Unit (EIU) zverejnil prestížny britský týždenník The Economist.

Rebríček porovnával kvalitu života v 140 mestách sveta. Hodnotí tradičné kľúčové faktory, ako je stabilita, zdravotná starostlivosť, kultúra a životné prostredie, vzdelávanie a infraštruktúra. Výsledky analýzy ovplyvnili tiež teroristické útoky a hrozby terorizmu. Útoky sa síce nepovažujú za nový fenomén, ich frekvencia a rozsah sú ale v ostatnom čase viac ako nápadné.

Mestá, ktoré sa umiestnili na popredných stupňoch rebríčka, majú niekoľko spoločných faktorov:
– nachádzajú sa v relatívne bohatých krajinách s dobrým systém zdravotníctva a školstva,
– majú dobrú infraštruktúru,
– sú skôr stredne veľké,
– majú nízku hustotu obyvateľstva.

Analýza upozorňuje na to, že svetové obchodné centrá ako napríklad New York, Londýn, Paríž alebo Tokio, môžu byť považované za prestížne obchodné a finančné huby, zároveň ale trpia vysokou kriminalitou, dopravnými zápchami a problémy verejnej dopravy.

 Prvá desiatka najlepších miest pre život
 poradie mesto  krajina  hodnotenie (100 %)
 1. Melbourne Austrália  97,5
 2. Viedeň Rakúsko  97,4
 3. Vancouver Kanada  97,3
 4. Toronto Kanada  97,2
 5. Calgary Kanada  96,6
 6. Adelaide Austrália  96,6
 7. Perth Austrália  95,9
 8. Auckland Nový Zéland  95,7
 9. Helsinki Fínsko  95,6
 10. Hamburg Nemecko  95

Súvisiace články

Aktuálne správy