Maloobchodné tržby v Británii v júli ožili a výrazne vzrástli

Maloobchodné tržby v Británii v júli ožili a vzrástli. Prispelo k tomu aj oslabenie libry po júnovom referende o brexite, vďaka ktorému turisti viac utrácali v britských obchodoch za šperky a hodinky. A domáci zase využili letné výpredaje oblečenia a obuvi. Informovali o tom agentúry AP, Bloomberg a RTTNews.
Podľa najnovších údajov štatistického úradu Office for National Statistics (ONS) sa obrat britských maloobchodníkov vrátane predaja pohonných látok v júli zvýšil o robustných 1,4 % v porovnaní s júnom, keď medzimesačne klesol o 0,9 %. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, pritom odhadovali, že júlové maloobchodné tržby v Británii stúpnu medzimesačne len o 0,1 %.
Po vylúčení predaja pohonných látok sa zvýšil predaj v britských obchodoch v júli o 1,5 % a prekonal odhady analytikov, ktorí očakávali len 0,3-% rast tržieb.
V medziročnom porovnaní sa celkové maloobchodné tržby v Británii vrátane palív zvýšili v júli o 5,9 %, zatiaľ čo v júni stúpli o 4,3 %. Tržby obchodníkov bez palív vzrástli minulý mesiac o 5,4 %, čo je tiež zrýchlenie po 3,9-% zvýšení v júni.
Motorom rastu júlových tržieb bol najmä predaj oblečenia a obuvi, ktorý sa zvýšil o 3,5 %, kým predaj potravín vzrástol len o 0,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy