Japonsko v júli evidovalo obchodný prebytok 513,5 mld. JPY

Japonský export v júli oslabil o 14 % a dovozy o takmer 25 %, čo v oboch prípadoch znamenalo najstrmší medziročný prepad od roku 2009

Japonsko vykázalo v júli prebytok zahraničného obchodu v sume 513,5 mld. JPY. V rovnakom mesiaci vlaňajška tretia najväčšia svetová ekonomike evidovala obchodný deficit vo výške 261,4 mld. JPY. Podľa vládnej správy, ktorú citovala vo štvrtok agentúra AP, japonský export v júli oslabil o 14 % a dovozy o takmer 25 %. To v oboch prípadoch znamenalo najstrmší prepad od roku 2009. Nedávne posilnenie kurzu jenu na zhruba 99 JPY/USD pomohlo Japonsku výrazne znížiť ceny nákupov ropy a plynu. Náklady na import palív, ktoré tvoria v krajine závislej od externých surovinových zdrojov hlavnú zložku dovozov, klesli o 42 %. Japonský export do Číny v júli medziročne klesol o 13 % a vývozy do USA, ktoré sú pre krajinu hlavným exportným trhom, klesli o 12 %.

Podľa vládnych údajov z minulého týždňa japonská ekonomika v druhom kvartáli v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom stagnovala a oproti rovnakému obdobiu vlaňajška sa zväčšila iba o 0,2 %. Krehké zotavovanie tretej najväčšej svetovej ekonomiky v období medzi aprílom a júnom brzdil oslabený export a investície. Súkromný dopyt, ktorý v krajine tvorí takmer dve tretiny ekonomickej aktivity, sa zväčšil iba o 0,2 %. Firemné investície klesli o 0,4 % a spotrebiteľské výdavky napriek 2,5-percentnému zvýšeniu osobných príjmov vzrástli o iba 0,4 %. To ďalej stupňuje tlak na japonskú centrálnu banku, ktorá spolu s vládnym kabinetom iba nedávno rozširovala ponuku stimulačných opatrení zameraných na oživenie spotrebiteľských výdavkov a podnikových investícií.

(1 EUR = 113,53 JPY)

Súvisiace články

Aktuálne správy