Ceny ropy vzrástli na vyše 5-týždňové maximum

Ceny ropy dosiahli najvyššiu hodnotu za viac ako päť týždňov. Na jednej strane na ne stále pôsobia správy o tom, že ropní producenti by sa mohli pokúsiť o kroky na stabilizáciu trhov a na druhej ich nahor posunuli aj informácie o výpadkoch v nigérijskej produkcii. Informovala o tom agentúra Reuters.
Ceny ropy podporili informácie o tom, že krajiny produkujúce ropu by mohli rokovať o krokoch na podporu cien komodity. Najskôr to uviedol ruský minister energetiky Alexander Novak a následne to potvrdil saudskoarabský minister ropného priemyslu Chalíd al-Fálih, ktorý uviedol, že Saudská Arábia bude spolupracovať s ďalšími krajinami na stabilizácii trhov.
Ceny nahor okrem toho posunuli aj správy z Nigérie o obmedzení produkcie v dôsledku útokov militantov. Navyše, Americký ropný inštitút (API) oznámil, že v prípade americkej produkcie ropy z bridlíc, očakáva pokles aj v septembri. To by znamenalo pokles už 10. mesiac po sebe.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v októbri vzrástla na 48,98 USD (43,36 eura) za barel (159 litrov), čo oproti pondelkovej uzávierke znamená rast o 63 centov. V priebehu dňa sa však dostala až na 49,08 USD/barel, čo bola najvyššia hodnota od 9. júla.
Cena americkej ľahkej ropy WTI so septembrovým kontraktom zaznamenala rast o 68 centov na 46,42 USD/barel. Počas dňa sa zvýšila na 46,51 USD/barel. To bola najvyššia hodnota od 7. júla.

Súvisiace články

Aktuálne správy