Priemyselná výroba USA v júli medziročne vzrástla o 0,5 %

Priemyselné firmy v USA v júli zvýšili výrobu najvýraznejšie za posledný rok. Americký Federálny rezervný systém (Fed) v utorok informoval, že priemyselná produkcia krajiny v júli posilnila o 0,5 percenta po júnovom raste o 0,3 percenta. Celý priemyselný sektor vrátane energetických a ťažobných firiem zväčšil výrobu o 0,7 percenta. Išlo o najväčší rast od novembra 2014. Produkcia energetických firiem sa zvýšila o 2,1 percenta, keďže teplejšie počasie ako zvyčajne podporilo využívanie klimatizácie. Ťažobná aktivita stúpla o 0,7 percenta.

Údaje Fed-u naznačujú, že americký priemysel sa pravdepodobne dostáva z ťažkostí po tom, ako mu problémy robil silnejší dolár, slabší ekonomický rast v zahraničí a klesajúce ceny ropy. V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka bola však americká priemyselná výroba v júli väčšia iba o 0,2 percenta. Okrem toho hoci produkcia stúpla, priemyselné firmy príliš nezvýšili počet zamestnancov.

Objem nových priemyselných objednávok v USA podľa správy amerického ministerstva obchodu v júni oslabil o 1,5 percenta. Smerom nadol ich zatlačil prudký pokles dopytu po komerčných lietadlách. Americké priemyselné objednávky za január až jún v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka klesli o 2,6 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy