Spotrebiteľské ceny v Británii stúpli viac, ako sa očakávalo

Celková hladina spotrebiteľských cien v krajine v júli medziročne vzrástla o 0,6 %, ekonómovia odhadovali, že inflácia bude na úrovni 0,5 %.

Spotrebiteľské ceny vo Veľkej Británii v júli posilnili viac, ako sa očakávalo. Náklady na suroviny pre priemyselných výrobcov totiž stúpli v dôsledku oslabenia britskej libry po rozhodnutí krajiny o odchode z Európskej únie. Britský štatistický úrad ONS v utorok informoval, že celková hladina spotrebiteľských cien v krajine v júli medziročne vzrástla o 0,6 percenta. Ekonómovia očakávali, že tempo medziročnej inflácie v Británii sa v júli nezmení a zostane na úrovni 0,5 percenta.

Podľa štatistického úradu Veľkej Británie odhlasovanie odchodu krajiny z EÚ zatiaľ nemalo zreteľný vplyv na spotrebiteľské ceny. Mike Prestwood, šéf oddelenia cien v ONS, však poznamenal, že rast výrobných cien naznačuje, že pokles výmenného kurzu libry „začína smerom nahor tlačiť dovozné ceny pre britských výrobcov“.

Náklady britských výrobcov sa v júli v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka zvýšili o 4,3 percenta. V júni sa pritom náklady britských výrobcov medziročne znížili o 0,5 percenta. Výrobné ceny britských producentov v júli medziročne posilnili o 0,3 % po tom, ako v júni oproti rovnakému mesiacu vlaňajška o 0,2 percenta oslabili.

Súvisiace články

Aktuálne správy