Tempo rastu ekonomiky Číny sa podľa MMF spomalí

Medzinárodný menový fond prognózuje, že čínska ekonomika po vlaňajšom raste o 6,9 % sa v tomto roku zväčší o 6,6 % a v budúcom roku o 6,2 %.

Tempo rastu čínskej ekonomiky, ktoré sa vlani spomalilo na 6,9 percenta, v tomto roku podľa najnovšej prognózy Medzinárodného menového fondu (MMF) v dôsledku pomalších súkromných investícií a slabého zahraničného dopytu klesne na 6,6 percenta. Inflácia v krajine, ktorá sa vlani znížila pod 1,5 percenta, však v tomto roku posilní na zhruba 2 percentá, keďže sa oživuje rast cien komodít a od polovice minulého roka oslabuje čínska národná mena. MMF to uviedol v správe, ktorú v piatok zverejnil na svojej internetovej stránke. V budúcom roku sa čínske hospodárstvo podľa MMF zväčší o 6,2 percenta a v roku 2018 o 6 percent.

Prebytok bežného účtu platobnej bilancie Číny sa podľa MMF v tomto roku zmenší na úroveň 2,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) z vlaňajšej úrovne 3 percentá HDP, keďže sa zvyšuje import a prehlbuje sa deficit v obchode so službami. Fond zdôraznil, že Čína potrebuje rozhodné kroky s cieľom riešiť zväčšujúcu sa zraniteľnosť svojej ekonomiky, zredukovať závislosť od štátnych investícií a zlepšiť riadenie a alokáciu zdrojov v štátnych podnikoch a finančnom sektore. MMF poukázal na naliehavosť komplexne riešiť problém dlhov korporácií. Čínsku vládu vyzval na sprísnenie rozpočtových obmedzení štátnych podnikov a na reštrukturalizáciu alebo likvidáciu príliš zadlžených firiem.

Súvisiace články

Aktuálne správy