Päť fáz ekonomického cyklu: Kedy by sa rozvíjajúce trhy mohli opäť stať motorom svetovej ekonomiky

, Morgan Stanley Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Analytici banky Morgan Stanley sa domnievajú, že globálny ekonomický rast by mohol dostať impulz zo strany rozvíjajúcich sa trhov. Tie sa totiž dostávajú do fázy ekonomického cyklu, v ktorej dôjde k ich postupnému ožívaniu.

Podľa odborníkov z banky prejdú rozvíjajúce sa trhy postupne piatimi fázami ekonomického cyklu. Prvá z nich je produktívny rast, kedy dochádza k strednému až rýchlemu rastu poháňanému vysokou produktivitou.
Druhou je takzvané nesprávne prerozdelenie, kedy je mierny rast ťahaný zlou makroekonomickou politikou.
Nasleduje fáza prispôsobenia, a obnovenia makroekonomickej stability, kedy je rast slabý, ale ekonomika sa stabilizuje.
Nakoniec dochádza k postupnému oživeniu.

Podľa banky sa teraz pomerne veľký počet rozvíjajúcich sa trhov (EM), napríklad Rusko, Brazília, Turecko a Thajsko, nachádza v predposlednej fáze. Tieto ekonomiky na tom zatiaľ nie sú práve najlepšie, ale vykazujú známky stabilného rastu.

– S výnimkou Turecka, ktorého ekonomika môže byť negatívne ovplyvnená nevydareným pokusom o prevrat.
– Thajsko síce stále vykazuje slabý domáci dopyt a export, ale jeho ekonomika vďaka silnému vzostupu turizmu rastie.
– Rusko dokáže zarábať na rope aj napriek poklesu jej ceny.
– Brazília stále bojuje s ekonomickou krízou, na ktorú má vplyv politická situácia. Brazílska ekonómka Alessandra Ribeiro zo spoločnosti Tendencias ale uviedla, že "očakávané zmeny vo vláde a jej hospodárskej politike by mohli byť začiatkom postupného návratu dôvery investorov v Brazíliu". Ekonomika by sa tak mohla vrátiť v roku 2017 k rastu.

Ak by sa uvedeným ekonomikám podarilo v budúcom roku dostať do fázy oživenia, EM by zaznamenali prvýkrát po štyroch rokoch zrýchlenie hospodárskeho rastu. Podľa Morgan Stanley by mohla miera expanzie v ako celku (37 % svetovej ekonomiky) budúci rok zrýchliť z 2,7 % na 3,8 %.

Vo fáze ožívania sa už nachádzajú krajiny ako Mexiko alebo India. Prvá menovaná je aj napriek 11. najvyššiemu HDP na svete, stále považovaná za rozvíjajúci sa trh. India síce stavila na pomalší rast ako tradičné ekonomiky zaradené v EM, ale tento rast je udržateľný a dlhodobý.

Vo fáze "misallocation", nesprávne prerozdelenie, sa nachádzajú Čína, ktorá je príkladom zlej makroekonomickej politiky, alebo Južná Kórea, ktorá dopláca na pokles obchodu práve s Čínou.

Podľa Morgan Stanley je najväčším problémom rozvíjajúcich sa ekonomík skutočnosť, že stavili na rýchly rast na úkor produktivity. Naposledy tak dosahovali produktívny rast medzi rokmi 2003 a 2007. Potom začali riešiť svoju situáciu uvoľňovaním menovej a fiškálnej politiky, čomu pomohol nielen  americký Fed, ktorého kvantitatívne uvoľňovanie podporilo nízke sadzby, ale aj Čína, ktorá svojimi masívnymi stimulmi podporila exportérov v ich už tak uvoľnenej politike .

Pokles cien komodít a spomalenie v Číne však viedli k obmedzenému rastu, alebo dokonca recesii v EM, ktoré sa tak museli v rokoch 2011 až 2014 dostať do fázy "prispôsobenia". Dnes sa situácia opäť stabilizuje, ekonomiky sa prispôsobili nízkym cenám komodít a normalizujú menovú politiku, takže sa opäť blížia fáze "obnovenia makroekonomickej stability".

Do piatej fázy cyklu je ale stále ešte dlhá cesta. Spomínaná India je teraz výnimkou, jej stabilný rast je totiž výsledkom mnohoročných politických a hospodárskych reforiem. Ak sa to ale mladým trhom podarí, samozrejme s prispením obnovy rastu v Číne a vo vyspelom svete, môžu sa EM v najbližších rokoch opäť stať motorom svetovej ekonomiky.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy