Skutočný príbeh zamestnanca Facebooku: Chcela investovať, ale služby poradcu ju sklamali

, yahoo Foto: YT/Wanderfly;FastCompany;CCTV America

Christy Liu sa ocitla v závideniahodnej situácii. Dostala sa k peniazom navyše, ktoré chcela investovať. Stála pred dilemou, ako?

"Bolo to prvýkrát po dlhom čase, čo som sa dostala nejakým peniazom navyše a nevedela som, čo s nimi. Rozhodla som sa urobiť si vlastný prieskum, pretože sa mi nezdalo správne, ich len tak držať v banke. Po prvý krát som sa dostala do kontaktu s finančným poradcom," povedala Liu pre Yahoo Finance.

V prvom kroku sa Christy obrátila na správcu majetku rodičov svojho priateľa. Ale nakoniec k samotnému stretnutiu ani neprišlo, predovšetkým preto, že sa jej zdalo, že tento človek ani nepozná všetky tie smery, ktorými by sa mladá investorka chcela uberať. "Bol to doslova zážitok plný nervov. Vycítila som, že nepozná všetky tie najnovšie a najlepšie trendy, pokiaľ ide o to, ako investovať peniaze, ani niektoré z nových technológií. Som všeobecne blázon do technológií a digitálneho sveta, takže som cítila, že by som mohla využiť niektorú z týchto možností, ktoré ale neponúkal."

V očiach mladých, podľa istého prieskumu až v prípade 60 % zástupcov tejto vekovej vrstvy, vyzerá typický investor ako "starý, šedivý muž".

Hoci 34 ročná Liu má stále jednu tretinu svojho portfólia v akciách, využíva služby robo-poradcu Wealthfront na správu týchto aktív, teda nie tradičného poradcu. Hovorí, že venuje diverzifikácii stále viac pozornosti vďaka novým príležitostiam, ako je napríklad solárna energia, pretože musí byť na pozore, keď vidí, čo sa deje na akciovom trhu. "Divoké výkyvy na trhu by mohli byť spôsobené makroudalosťami, ktoré nie sú pod vašou kontrolou. Milujem nehnuteľnosti, pretože ich môžete fyzicky navštíviť, a je tu kratšia dráha medzi vami a vašimi peniazmi. Určite by som sa vyhla trhu," hovorí. A nie je jediná zástupkyňa generácie Y, ktorá nechce všetko vsadiť na akcie. Americký prieskum Harris Poll na základe vlastných čísel tvrdí, že 79 % mladých v súčasnosti neinvestuje na akciovom trhu, 41 % oslovených uviedlo, že majú pocit, že nemajú dostatok informácií o peniazoch a 34 % uviedlo, že ani nevie, ako sa na akciovom trhu investuje.

Vráťme sa k Liu a jej peniazom. Ich pôvod treba hľadať v úspešnom predaji jej startupu Wanderfly. Dnes Liu pracuje pre Facebook ako kreatívny stratég. Ale, ako z jej slov vyplýva, za svoju osobnú vášeň považuje realitný trh a nehnuteľnosti. Preto sa aj v investovaní rozhodla vybrať týmto smerom. Vyhľadávala si všetky možné spôsoby, ako investovať do nehnuteľností, až narazila na realitný crowdfunding, platformu s názvom RealtyShares. Asi pred rokom sa rozhodla investovať 50 000 dolárov v rámci spoločnosti. Predpokladané výnosy sa pohybujú medzi 8 -15 % a o vývoji dostáva buď mesačné alebo štvrťročné správy. V rámci RealtyShares vložila Liu svoje peniaze do sedem až desať rôznych investícií. Ponúka sa možnosť investovať do komerčných a rezidenčných nehnuteľností, do vlastného kapitálu alebo do dlhu. Refinancovanie nákupu nehnuteľností tvorí asi 30 % záujmu firmy. RealtyShares tak poskytuje oveľa väčšiu diverzifikáciu investície, než bežný nákup nehnuteľnosti. Limitom je vklad minimálne vo výške 5 000 dolárov, navyše jednotlivci musia byť akreditovaní investormi, čo znamená, že čistý majetok alebo spoločné čisté imanie s partnerom osoby, ktorá odporučenie dala, musí byť vyššie než 1 milión dolárov. Dvere sa vám otvárajú aj v prípade, že dokážete preukázať svoj ročný príjem vo výške najmenej 200 000 dolárov v každom za ostatné dva roky.

Pre ľudí, ktorí práve odštartovali svoju profesionálnu pracovnú kariéru, to je na míle vzdialené od reality.

Z historického hľadiska je investovanie do nehnuteľností kapitálovo značne náročné. Neraz ide o najmenej 100 000 dolárov do jediného aktíva. Pre investorov ide o jednorozmernú, koncentrovanú investíciu. "Realitný trh je obrovský, rovnako veľký ako ten akciový, pokiaľ ide o trhovú kapitalizáciou. Ale kúpa podielu budovy alebo rodinného domu, je z historického hľadiska veľmi ťažká. Sme veľmi hrdí na to, že sa nám darí nájsť širokú škálu investorov a pomôcť im diverzifikovať v rámci nehnuteľností," povedal Nav Athwal, zakladateľ RealtyShares pre Yahoo Finance.

V RealtyShares už figuruje 20 000 jednotlivcov, ktorí dali do kopy 150 miliónov dolárov kapitálu v rámci 300 investícií v 30 štátoch. Athwal hovorí, že spoločnosť má viac ako 1000 online ponúk od rôznych developerov. Následne vyberie 3 % z nich a prepojí ich s individuálnymi investormi. Athwal uznáva, že väčšina ľudí, ktorí sa rozhodli investovať cez ich platformu, už investovali do tradičných aktív, ako sú akcie a dlhopisy, ale hľadajú príležitosť k diverzifikácii. "Veľa našich investorov už figuruje na akciovom trhu. Mnohí z nich sú anjelskými investormi v technologických spoločnostiach a majú pozície aj v iných investičných nástrojoch, ale nájdeme aj takých, ktorí inde neinvestujú," dodáva Athwal.

Pre tých, ktorí nemajú potrebnú hotovosť a hľadajú príležitosť investovať do nehnuteľností, existujú alternatívy. Liu svoje peniaze vložila aj do Fundrise, ďalšej crowdfundingovej platformy, ktorá má 80 000 členov, a už investovali takmer 3 miliardy dolárov do nehnuteľností. Fundrise, na rozdiel od RealtyShares, ponúka eREIT model, ktorý povoľuje vstup aj neakreditovaným investorom. Podobne ako pasívne investičné platformy, ponúka sa užívateľom možnosť sledovať vývoj investície na dennej báze. Ale Liu tvrdí, že túto možnosť nevyužíva.

"Detaily tam sú, ak ich chcem vidieť, ale ja nemám záujem sledovať vývoj denno-denne. Verím, že platforma funguje a všetko beží tak, ako má," hovorí. RealtyShare ale samozrejme nedokáže ochrániť investorov pred rizikami úplne."Overujeme každú investičnú príležitosť, ale to neznamená, že výnosy sú zaručené alebo, že  investorom nehrozí žiadne riziko. Riziko sa spája s každou jednotlivou príležitosťou, pri Realtyshares je to rovnaké, ako keby ste investovali do akcií Apple alebo Tesla."

Liu o svojom zámere diverzifikovať smerom do nehnuteľností povedala aj svojim rodičom. "Spočiatku to boli reči ako 'čo to robíš za šialenosť?' Ale po tom, čo si niečo o tom prečítali, pozreli si moje analýzy vývoja, nakoniec aj oni časť svojich investícií presmerovali do týchto platforiem."

Súvisiace články

Aktuálne správy