Ešte predtým, než začnete nadávať na ťažký život: 7 znamení toho, že ste bohatí, hoci to tak nevyzerá

, Business Insider Foto: thinkstock

Bohatstvo nemusí nutne znamenať milióny na účte, luxusné bývanie a drahé automobily, ani dovolenku v Karibiku. Väčšina ľudí si ani neuvedomuje, nakoľko je majetná.

1. Dokážete ušetriť
Nie je dôležité, koľko zarábate, ale koľko peňazí vám zostáva. Prísun peňazí finančné problémy nerieši, mnohokrát ich naopak prehlbuje. Len si spomeňte, koľko výhercov lotérie alebo profesionálnych športovcov skončilo na mizine. Ak dokážete časť príjmu ušetriť, ste na tom dobre.

2. Vyžijete zo svojho príjmu
Jedným z najdôležitejších princípov hospodárenia je míňať menej, než zarábate. Znie to logicky, a ak sa vám to darí, je to dôvod ku gratulácii. Nie každý je toho schopný. V prieskume, ktorého sa zúčastnilo 8 tisíc ľudí, 55 % respondentov uviedlo, že sú na konci mesiaca na nule, prípadne v mínuse.

3. Môžete si kúpiť to, po čom túžite
Ak si môžete ihneď kúpiť nové auto, niet o vašom bohatstvo pochýb. Ak na neho budete päť rokov šetriť a nakoniec si ho kúpite, ste pravdepodobne tiež bohatí. Už len to, že si dokážete odkladať peniaze stranou na konkrétny účel, je známkou bohatstva.

4. Môžete prestať pracovať a užívať si dôchodok
Dôchodok je čoraz drahší špás. Experti odhadujú, že počas penzie budete potrebovať 70-80 % svojho aktuálneho príjmu. Aj keď sa odsťahujete z drahého mesta niekam na dedinu a obmedzíte svoje výdavky, dôchodok je predstavuje dlhé obdobie s mizerným príjmom. Ľudia začínajú odchádzať do dôchodku vo vyššom veku a niektorí si možno dôchodok nebudú môcť vôbec dovoliť. Pokiaľ si budete môcť užívať dôchodok a odísť do neho, kedy budete sami chcieť, ste na tom určite dobre.

5. Vašou motiváciou nie sú len peniaze
Úspešných ľudí spája jedna vec – nefinančná motivácia. Ak nevychádzate s peniazmi, ťažko sa budete sústrediť na intelektuálne naplnenie, ktoré vám práca prináša. Peniaze by nemali byť cieľom a zdrojom radosti. Ak sa môžete sústrediť aj na iné aspekty, je to skvelé.

6. Vidíte v peniazoch svojho spojenca
Väčšina ľudí má k peniazom zvláštny vzťah. Je nám napokon vštepované, že sa ťažko zarábajú a ešte horšie šetria. Ak chcete peniaze priťahovať, prestaňte sa na ne pozerať ako na nepriateľa. Bohatí ľudia si uvedomujú, že peniaze dokážu vyriešiť niekoľko problémov a dať im slobodu. Ak sa na peniaze pozeráte ako na svojho spojenca, ste na dobrej ceste.

7. Nie ste uväznení
Peniaze, hlavne ich nedostatok, nás často držia tam, kde byť nechceme – v práci, vo vzťahu, ale  aj inde. Ak sa nemusíte obzerať a môžete opustiť prácu či partnera bez vidiny finančnej katastrofy, ste bohatí.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy