Nemecká ekonomika v 2. kvartáli spomalila rast, bol však lepší, než sa čakalo

Nemecká ekonomika vzrástla v 2. kvartáli slabším tempom než v prvých troch mesiacoch roka, rozsah spomalenia bol ale miernejší, než očakávali ekonómovia. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a portál RTTNews, pričom sa odvolali na dnes zverejnené predbežné údaje nemeckého štatistického úradu Destatis.
Ako Destatis oznámil, nemecká ekonomika vzrástla v období apríl až jún medzikvartálne o 0,4 %. Na porovnanie, v 1. štvrťroku dosiahol medzikvartálny rast 0,7 %. Napriek spomaleniu tempa rastu bol výsledok omnoho lepší, než čakali ekonómovia, ktorí počítali so spomalením až na 0,2 %.
K rastu ekonomiky pozitívne prispel zahraničný obchod, keď vývoz vzrástol, zatiaľ čo dovoz mierne klesol. Ekonomiku podporili aj spotrebiteľské a vládne výdavky, naopak, negatívne sa pod výsledok podpísali investície, najmä v oblasti stavebníctva.
Na medziročnej báze dosiahol rast ekonomiky 3,1 %, čo predstavuje najvyššie tempo za päť rokov. Aj v tomto prípade výsledok prekonal očakávania ekonómov, ktorí počítali s rastom len o 1,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy