U.S. Initial Jobless Claims neprekvapili

Počet američanov žiadajúcich o podporu v nezamestnanosti kleslo oproti minulému týždňu o 1000 žiadostí na hodnotu 266 tisíc nových žiadostí. Minulotýždňové dáta boli revidované z hodnoty 269 tisíc na hodnotu 267 tisíc. Analytici z Bloombergu však predpovedali jemne menší počet žiadostí a to 264 tisíc. V tždeni končiacom 6. augusta nenastali žiadne špeciálne okolnosti, ktoré by vyhlasovanie tohtotýždenných dát výraznejšie ovplyvnili.

To, že počet žiadostí sa neznížil až na hodnotu 264 tisíc až tak nevadí, keďže hodnota sa stále drží pod magickou hodnotou 300 tisíc. Hodnota pod 300 tisíc žiadostí podľa ekonómov znamená, že trh práce sa vyvíja správnym smerom a nevykazuje žiadne známky spomaľovania. Žiadosti sa držia pod touto hranicou už 75 týždňov, čo je najdlhšie obdobie od roku 1973. Počet žiadostí by v budúcnosti už nemal nijako výraznejšie klesať, keďže dáta poukazujú na to, že zamestnanosť je alebo sa aspoň približuje k plnej zamestnanosti. Počet ľudí, ktorí poberajú podporu v nezamestanosti pravidelne respektíve dlhodobo stúpol na 2.155 milióna hoci analytici predpovedali zníženie na hodnotu 2.132 milióna.

Silný trh práce podporuje spotrebu domácností v USA a stavia pre tamojšiu ekonomiku silné základy, keďže zverejnenie údajov o zásobách ropy a celkovo nízka cena čierneho zlata znížila rast HDP v priemere na jedno percento za posledné tri kvartály.

Päťročný graf: Initial Jobless Claims

Zdroj: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy