Nemecká ekonomika v 2. kvartáli stratila časť zo svojej dynamiky

Nemecká ekonomika v 2. kvartáli stratila časť zo svojej dynamiky po výraznom zrýchlení v 1. štvrťroku 2016. Uviedlo dnes nemecké ministerstvo hospodárstva (MH), podľa ktorého je to dôsledok slabšej spotreby aj slabšej, ako očakávanej stavebnej produkcie. Informovala o tom agentúra Reuters.
Ministerstvo však zdôraznilo, že rast nemeckého hospodárstva je naďalej „robustný“, aj napriek zvýšeniu externých rizík po júnovom referende o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie.
V správe, ktorú ministerstvo aktualizuje každý mesiac, sa konštatuje, že vďaka miernej zime bola aktivita v stavebnom sektore v prvých troch mesiacoch roka nezvyčajne čulá, preto bolo jarné zvýšenie výkonu stavebníctva slabšie ako po iné roky.
Hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka v 1. štvrťroku 2016 tak vzrástol o 0,7 %, k čomu prispelo najmä zvýšenie vládnych aj spotrebiteľských výdavkov.
Predbežné výsledky za 2. kvartál zverejní Nemecko v piatok 12. augusta. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters odhadujú, že sa rast nemeckého HDP v období apríl-jún spomalil na 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy