Tempo rastu inflácie v Portugalsku sa v júli zrýchlilo

Tempo rastu inflácie v Portugalsku sa v júli zrýchlilo a dosiahlo najvyššiu úroveň od januára tohto roka. Ale harmonizovaná miera inflácie stagnovala a medzimesačne ceny tovarov a služieb klesli. Informovala o tom agentúra RTTNews s odvolaním sa na údaje štatistického úradu v Lisabone.
Presnejšie, spotrebiteľské ceny v Portugalsku sa v júli 2016 medziročne zvýšili o 0,6 % po 0,5-% náraste v júni. Tempo ich rastu bolo najrýchlejšie od januára, keď medziročná miera inflácie dosiahla 0,7 %.
Takzvaná jadrová inflácia, do ktorej nie sú zahrnuté nestále ceny potravín a energií, v júli vzrástla medziročne o 0,8 %, čo je tiež mierne zrýchlenie z júnových 0,7 %.
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Portugalsku v júli znížili o 0,7 %, oveľa strmšie ako v júni, keď klesli len o 0,1 %.
Harmonizovaná miera inflácie, ktorá sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v prípade Portugalska zostala v júli na júnovej úrovni 0,7 %. Analytici však očakávali, že sa tempo jej rastu aspoň mierne zrýchli na 0,8 %. V medzimesačnom porovnaní harmonizované spotrebiteľské ceny v júli klesli o 0,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy