Markantný rozdiel vo výnosoch: O koľko prídete, ak sa budete slepo spoliehať na správne načasovanie

, Fidelity International Foto: thinkstock

Akcie na burzách sú ako na hojdačke, prepad, či strmý rast dokáže málokto predpovedať. Raketový nárast cien je otázkou niekoľkých dní. Odborníci tvrdia, že o časovanie trhu sa nemá zmysel pokúšať. Ideálnejšia je cesta kontinuálneho investovania.

Čarovné slovíčko volatilita dokáže, najmä u neskúsených investorov, vyvolať pot na čele. Ak rastie, celý rad investorov zvažuje, či by neurobili lepšie, ak by sa akcií či fondov zbavili a turbulentné časy prečkali v bezpečnejšom prístave.

"Takéto uvažovanie je pochopiteľné, ale z hľadiska výnosov ide o vôbec najhoršie rozhodnutie, aké môže investor urobiť," hovorí Carsten Roemheld, stratég z Fidelity International. "Vysoké výnosy z investícií do akcií vychádzajú podľa analýz z relatívne malého počtu dní, kedy dochádza k vysokému rastu cien. Keďže nikto nedokáže predpovedať, ktoré dni to budú, je všeobecne zmysluplnejšie investovať bez prestávky počas všetkých trhových cyklov. Ak totiž investor premešká niekoľko dobrých burzových dní, bude sa v dlhodobom horizonte spravidla musieť uspokojiť s výrazne nižšími výnosmi. Čas je totiž pri investíciách do akcií oveľa dôležitejší ako načasovanie. "

 Výkonnosť investície do najvýznamnejších európskych akcií (MSCI Europe)
 31.12. 1998 – 31.5. 2016 kontinuálne investovanie  bez 10 top dní  bez 20 top dní  bez 30 top dní  bez 40 top dní
 výsledná hodnota investície 1000 eur 1992 eur 1023 eur  652 eur  452 eur  324 eur

Volatilita je na akciových trhoch prirodzený jav. Predstavuje cenu, ktorú investori platia za dlhodobú lepšiu výkonnosť akcií v porovnaní s inými triedami investícií. Vo volatilných fázach akciového trhusi investori musia zachovať chladnú hlavu a vyhnúť sa unáhleným rozhodnutiam. "Snahy predvídať optimálny okamih pre vstup na trh alebo odchod z trhu a súvisiace nákupy či predaje nutne končia neúspechom. Oveľa dôležitejšie je investovať dlhodobo. Ak totiž investor príde o rast cien, bude návratnosť jeho investícií výrazne nižšia," dodáva Roemheld.

 Výkonnosť investície do najvýznamnejších nemeckých akcií (MSCI Germany)
 31.12. 1998 – 31.5. 2016 kontinuálne investovanie  bez 10 top dní  bez 20 top dní  bez 30 top dní  bez 40 top dní
 výsledná hodnota investície 1000 eur 2124 eur 963 eur  552 eur  337 eur  216 eur

 

Súvisiace články

Aktuálne správy