Nemecko v júni dosiahlo obchodný prebytok takmer 25 mld. eur

Júnový nemecký export tovarov medziročne posilnil o 1,2 percenta a dovoz vzrástol o 0,3 percenta.

Nemecko v júni podľa predbežných údajov exportovalo tovary za 106,8 mld. eur a hodnota importu krajiny bola na úrovni 82 mld. eur. Júnový nemecký vývoz sa medziročne zvýšil o 1,2 percenta a dovoz posilnil o 0,3 percenta. Medzimesačne sa export krajiny podľa sezónne a kalendárne upravených údajov zväčšil o 0,3 percenta a import vzrástol o 1 percento. Informoval o tom v utorok na svojej internetovej stránke nemecký štatistický úrad Destatis.

Prebytok zahraničného obchodu Nemecka za jún bol v objeme 24,9 mld. eur. V medziročnom porovnaní sa mierne zvýšil, keďže v júni 2015 bol v sume 23,9 mld. eur. Podľa predbežných údajov nemeckej centrálnej banky prebytok bežného účtu platobnej bilancie krajiny sa v júni medziročne zvýšil na 26,3 mld. eur z úrovne 25,3 mld. eur. Export nemeckých tovarov na trhy členských krajín Európskej únie v júni dosiahol sumu 62,7 mld. eur a dovoz z týchto krajín bol v hodnote 55,2 mld. eur. Medziročne sa nemecký export na trhy štátov EÚ zvýšil o 2,3 percenta a dovoz z týchto krajín vzrástol o 3,3 percenta.

Na trhy krajín eurozóny Nemecko v júni vyviezlo tovary za 38,9 mld. eur, čo bol rast o 0,1 percenta a doviezlo z nich tovary za 38 mld. eur, čo bolo zvýšenie o 3 percenta. Nemecký export na trhy mimo Európskej únie v júni medziročne oslabil o 0,4 percenta na 44,1 mld. eur a dovoz z týchto trhov klesol o 5,4 percenta na 26,8 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy