Taliansko uložilo Volkswagenu pokutu 5 mil. eur

Úrad na ochranu hospodárskej súťaže uviedol, že manipuláciou emisných testov nemecký výrobca áut porušil legislatívu zameranú proti nepoctivej obchodnej praxi.

Taliansky úrad na ochranu hospodárskej súťaže uložil Volkswagenu (VW) pokutu 5 mil. eur za manipuláciu emisných kontrolných systémov vo vozidlách. Úrad o tom informoval na svojej internetovej stránke. „Taliansky úrad na ochranu hospodárskej súťaže dospel k záveru, že Volkswagen AG a Volkswagen Group Italia S.p.A. porušili legislatívu zameranú proti nepoctivej obchodnej praxi a uložil pokutu 5 mil. eur, čiže maximálnu pokutu, ktorú zákon umožňuje,“ konštatuje úrad vo vyhlásení.

Úrad na ochranu hospodárskej súťaže ďalej uviedol, že Volkswagen AG a Volkswagen Group Italia S.p.A od roku 2009 na trh Talianska dodávali autá so zariadením, ktoré zapínalo časť emisnej kontroly iba počas laboratórneho testovania. Úrad konštatoval, že takáto prax je podľa spotrebiteľského zákona nepoctivá a pravdepodobne podstatne deformuje ekonomické správanie sa spotrebiteľov, pretože ich vedie k transakčným rozhodnutiam, ktoré by neprijali, aby by vedeli o skutočných vlastnostiach vozidiel.

V Nemecku pokračuje súdne konanie vo veci žaloby zo strany investorov žiadajúcich od Volkswagenu náhradu škody do sumy 4 mld. eur. Okresný súd v Braunschweigu informoval, že poslal dokumentáciu týchto káuz regionálnemu súdu, aby spomedzi stoviek súkromných a inštitucionálnych investorov vybral modelový prípad žaloby. Rozhodnutie v tomto modelovom prípade by sa potom mohlo uplatniť u ostatných investorov, ktorí zažalovali Volkswagen. Investori tvrdia, že VW ich neinformoval včas o blížiacom sa emisnom škandále v USA, čím im nedal šancu rozhodnúť sa, či majú svoje akcie predať. Volkswagen trvá na tom, že si povinnosti o poskytovaní informácií splnil.

Súvisiace články

Aktuálne správy