Ropní ministri OPEC-u sa stretnú v septembri v Alžírsku

Riadna schôdzka ministrov ropného priemyslu Organizácie krajín vyvážajúcich ropu je naplánovaná na november, ale ministri sa v septembri stretnú v rámci Medzinárodného energetického fóra.

Ministri ropného priemyslu 14-člennej Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa stretnú v septembri, čiže vo veľkom predstihu pred pôvodne naplánovanou novembrovou schôdzkou. Kartel o tom informoval v pondelok , pričom uviedol, že schôdzka bude neformálna. Je však nezvyčajné, ak sa krajiny OPEC-u stretávajú na ministerskej úrovni mimo naplánovaných pravidelných schôdzok. Sídlo OPEC-u vo Viedni uviedlo, že stretnutie sa uskutoční v Alžírsku v rámci Medzinárodného energetického fóra, ktoré združuje 75 krajín produkujúcich a odoberajúcich fosílne palivá, a tiež krajiny realizujúce tranzit ropy a plynu.

Ceny ropy sa už viac ako rok nachádzajú v pásme od 40 do 50 USD za barel. Je to menej ako polovica v porovnaní s cenou ropy pred tromi rokmi. Cena londýnskej ropy Brent, ktorá je medzinárodnou referenčnou cenou, si v pondelok pripísala 59 centov a stúpla na 44,87 USD za barel. V piatok si 2 centy odpísala. Ľahká americká ropa v pondelok počas elektronického obchodovania stúpla o 61 centov na 42,41 USD za barel. V piatok o 13 centov klesla.

(1 EUR = 1,1156 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy