Tretina vkladov je fuč: Hackeri napadli bitcoinovú burzu Bitfinex

, ČTK Foto: SITA/AP

Bitcoinová burza Bitfinex prišla kvôli hackerskému útoku o Bitcoiny za viac ako 70 miliónov dolárov. Strata sa rozdelí medzi všetkých klientov. Burza cez víkend oznámila zákazníkom, že prídu o 36 percent aktív na svojich účtoch, tieto straty im však chce burza kompenzovať poukážkami.

Straty z krádeže burza prenesie na všetkých svojich klientov a aktíva. Teda nielen na tých klientov, ktorým  z účtov Bitcoiny zmizli.  Po prihlásení sa do platformy všetci klienti burzy uvidia pokles hodnoty svojho majetku o 36,067 percenta. Všetci klienti zároveň dostanú poukážky, ktoré bude môcť burza od nich odkúpiť, alebo ich bude možné vymeniť za akcie spoločnosti iFinex, ktorá je materskou firmou burzy. Bitfinex uviedol, že svoju metodiku vysvetlí neskôr a že o kompenzácii zákazníkov rokoval s investormi.

Hackeri pri útoku ukradli z burzy Bitfinex celkovo 119 756 Bitcoinov, čo bola druhá najväčšia krádež v histórii tejto meny. Ukradnutý počet Bitcoin predstavuje zhruba 0,75 percenta z celkového počtu tejto kryptomeny v obehu.

Bitfinex patrí medzi najväčšie bitcoinové burzy na svete. Obchoduje sa tu však aj s ďalšími digitálnymi menami. Podľa vyhlásenia burzy prídu o svoje peniaze nielen tí, ktorí majú bitcoinový účet, ale majitelia všetkých účtov, teda aj účtov s inými digitálnymi menami, napísala agentúra Reuters.

Virtuálna mena Bitcoin vznikla v roku 2009, väčšej popularite sa však teší najmä v posledných rokoch. Vytvorená bola tak, aby sa nedala ovplyvňovať žiadnou vládou ani centrálnou bankou. Kybernetické  mince "razí" sieť počítačov so špecializovaným softvérom naprogramovaným tak, aby uvoľňoval nové mince stabilným, ale stále klesajúcim tempom. Počet mincí v obehu má dosiahnuť nakoniec 21 miliónov, čo sa má dosiahnuť okolo roku 2140.

Bitcoin sa teší veľkej popularite predovšetkým ako prostriedok pre investíciu. Kurzy však často významnejšie kolíšu. Európsky bankový úrad kvôli tomu dokonca varoval spotrebiteľov, že neregulované virtuálne meny predstavujú veľké riziko. Ich vklady totiž nie sú nijako chránené. 

Súvisiace články

Aktuálne správy