Čínsky export aj import v júli strmo klesli

Export z Číny v júli klesol viac, ako ekonómovia odhadovali. Ale aj import sa znížil, a ešte strmšie. Prebytok obchodnej bilancie v dôsledku toho vzrástol. Tieto výsledky sú možno známkou ďalšieho oslabenia druhej najväčšej svetovej ekonomiky. Informovali o tom agentúry AP a RTTNews.
Z oficiálnych údajov čínskeho colného úradu vyplýva, že hodnota čínskeho exportu v júli klesla medziročne o 4,4 % na 184,7 miliardy USD (165,56 eur) a hodnota importu sa prepadla o 12,5 % na 132,4 miliardy USD. Analytici pritom odhadovali, že júlový vývoz z Číny sa zníži o 3,5 % a dovoz o 7 %. Na ilustráciu, v júni klesol čínsky export o 4,8 % a import o 8,4 %.
Prebytok čínskej obchodnej bilancie tak v júli vzrástol medziročne o 22 % na 52,31 miliardy USD. Tento výsledok prekonal odhady analytikov, ktorí očakávali, že Čína vykáže v júli o niečo menšie kladné saldo, a to 47,3 miliardy USD.
Prebytok obchodnej bilancie Číny s Európskou úniou, ktorá je jej najväčším partnerom, dosiahol v júli 11,8 miliardy USD a jej kladné saldo s USA bolo na úrovni 24,7 miliardy USD.
Slabý globálny dopyt podkopáva snahy čínskej vlády o zrýchlenie tempa rastu čínskej ekonomiky a udržanie pracovných miest v priemysle. Výrazný pád importu odráža však nielen oslabenie ázijskej ekonomiky, ale aj nízke ceny ropy a ďalších komodít.
Medziročný rast čínskeho hospodárstva dosiahol v 2. kvartáli rovnaké tempo ako v prvých troch mesiacoch roka, a to 6,7 %. To je však najslabší výsledok od globálnej hospodárskej krízy v roku 2008.

Súvisiace články

Aktuálne správy