Ruskí mliekari sa recesie obávajú viac než nízkych cien a západných sankcií

Ruská mliekarenská branža sa recesie v krajine obáva viac než nízkych svetových cien a sankcií. "Pre ďalší vývoj bude smerodajný reálny disponibilný príjem obyvateľstva," povedal pre agentúru DPA prezident ruského združenia výrobcov mlieka Arťom Belov.

Ruská mliekarenská branža sa recesie v krajine obáva viac než nízkych svetových cien a sankcií. „Pre ďalší vývoj bude smerodajný reálny disponibilný príjem obyvateľstva,“ povedal pre agentúru DPA prezident ruského združenia výrobcov mlieka Arťom Belov. Reálne mzdy podľa oficiálnych údajov vlani vzhľadom na ťažkú hospodársku krízu klesli takmer o 4 %.
Mliečne produkty tvorili až 25 % priemerného tovarového koša ruských domácností. Ľudia však pre pokles reálnych miezd musia šetriť a dopyt po mliečnych produktoch klesol. Podľa Belova to predstavuje hrozbu pre odvetvie, ktoré chová zhruba 3,5 milióna kráv a vďaka embargu na dovoz západných potravín zažíva výrazný rozvoj.
Rusko takmer presne pred dvomi rokmi (6. augusta 2014) zakázalo dovoz mliečnych produktov, mäsa, ovocia a zeleniny z EÚ a USA. Reagovalo tak na západné sankcie v dôsledku ukrajinskej krízy. Európskym výrobcom zostáva na skladoch množstvo produktov a napríklad, nemecká vláda odhaduje škody na vyše 700 miliónov eur.
Rusko musí zhruba štvrtinu potrieb zabezpečovať z dovozu a jeho veľkú časť medzičasom pokrýva susedné Bielorusko. Odborníci považujú ruské embargo za pokus ochrániť vlastnú agrárnu produkciu pred kvalitnejším a lacnejším dovozom zo Západu. Vladimir Putin chce v dlhodobom horizonte vytvoriť z Ruska významného potravinového vývozcu.
Aj Belov označil ruské embargo za šancu pre domácich mliekárov. Výroba surového mlieka by len v tomto roku mohla stúpnuť zhruba o 2,5 % a v budúcom roku o 3 %. Na druhej strane ale poukazuje na možné riziká. „Sankcie môžu odstrašiť investorov, keďže neposkytujú istotu pre dlhodobejšie investície,“ varuje Belov.
Cena litra neupraveného mlieka v Rusku dosahuje zhruba 21 rubľov (0,29 eura). Ruskí výrobcovia tak prevyšujú nemeckých, ktorí produkujú odhadom za 23 centov.

Súvisiace články

Aktuálne správy