Rast objemu spotrebiteľských úverov v USA sa spomalil

Celkový objem spotrebiteľských úverov v krajine v júni stúpol o 12,3 mld. USD po májovom zväčšení o 17,9 mld. USD.

Objem spotrebiteľských úverov v USA v júni vzrástol najpomalším tempom za 17 mesiacov, keďže pôžičky na autá a študentské úvery posilnili najmenej výrazne za päť rokov. Americký Federálny rezervný systém (Fed) informoval, že celkový objem spotrebiteľských úverov v krajine v júni stúpol o 12,3 mld. USD po májovom zväčšení o 17,9 mld. USD. Išlo o najmenší mesačný prírastok od januára 2015.
Objem úverov v segmente pôžičiek na autá a študentských pôžičiek sa v júni zvýšil iba o 4,6 mld. USD, čo bol najslabší mesačný rast odvtedy, ako pôžičky v tejto kategórii v auguste 2011 oslabili. Úvery v kategórii kreditných kariet v júni vzrástli o 7,7 mld. USD po májovom posilnení o 1,8 mld. USD. Išlo o najsilnejší mesačný rast od marca. Veľká časť spomalenia rastu celkového objemu spotrebiteľských úverov odzrkadľovala zmiernenie rastu predaja áut. V prvej polovici tohto roka sa predaj áut v USA zvýšil o 1,5 percenta, pričom v rovnakom období vlaňajška posilnil o 4 percentá.

Mnohí ekonómovia očakávajú, že celkový objem úverov v USA bude pokračovať v raste, a to vďaka silnému pribúdaniu nových pracovných miest. V júli americkí zamestnávatelia vytvorili 255 tis. nových pracovných pozícií. Americká ekonomika v druhom štvrťroku posilnila iba o 1,2 percenta, ale ekonómovia predpokladajú, že hospodársky rast ožije v druhej polovici tohto roka a dosiahne úroveň zhruba 2,5 percenta.

(1 EUR = 1,1156 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy