Akcionári Bank Austria schválili oddelenie východoeurópskej činnosti

UniCredit, odborový fond a nadácia AVZ - dnes schválili oddelenie východoeurópskej divízie a jej odovzdanie materskej banke UniCredit.

Vlastníci a akcionári Bank Austria – UniCredit, odborový fond a nadácia AVZ – dnes schválili oddelenie východoeurópskej divízie a jej odovzdanie materskej banke UniCredit. S odvolaním sa na denník Die Presse o tom informovala agentúra APA.
Rozhodnutiu predchádzali dlhé diskusie, keďže odbory žiadali vyššie kapitálové zabezpečenie zostávajúcej rakúskej časti Bank Austria. Hovorilo sa o kapitálovej injekcii vo výške 1,5 až 1,9 miliardy eur. Nadácia AVZ zas požadovala od UniCredit garancie, keďže aj po rozdelení bude ručiť za záväzky Bank Austria vo výške 5,2 miliardy eur. AVZ žiadala sumu zhruba tri miliardy eur.
Bank Austria v 1. polroku vykázala medziročné zvýšenie čistého zisku o 27,7 % na 626 miliónov eur, pokiaľ sa odpočíta podnikanie vo východnej Európe, skončila by v strate. Prevádzkový zisk stúpol o 3,1 % na 832 miliónov eur, bez východnej Európy by išlo o stratu 36 miliónov eur. Východoeurópske dcéry priniesli do polročnej bilancie prevádzkový zisk 1,3 miliardy eur, čo predstavuje zvýšenie o 12 %. Banka mohla v 1. polroku znížiť rezervy pre rizikové úvery, ktoré medziročne klesli o 26 % na 290 miliónov eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy