Americkí zamestnávatelia vytvorili v júli 255.000 nových miest, mzdy vzrástli

Americkí zamestnávatelia vytvorili v júli viac nových pracovných miest, ako ekonómovia očakávali. Nezamestnanosť v krajine pritom v júli stagnovala, ale mzdy vzrástli. To signalizuje, že domácnosti by mohli podporiť ekonomiku. Spotrebiteľské výdavky sa totiž podieľajú zhruba 70 % na výkone najväčšieho svetového hospodárstva. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a Bloomberg.
Podľa najnovších údajov amerického ministerstva práce súkromní zamestnávatelia v krajine vytvorili v júli 255.000 nových pracovných miest. Prekonali tak odhady analytikov, ktorí očakávali, že na trhu práce v USA pribudne v júli 180.000 nových pracovných príležitostí.
Ministerstvo zároveň revidovalo smerom nahor údaje za jún, keď americkí zamestnávatelia vytvorili až 292.000, a nie pôvodne uvádzaných 287.000 nových miest.
Miera nezamestnanosti pritom zostala na úrovni 4,9 %. Dôvodom však je, že na trh práce vstúpilo viac ľudí, pribudli totiž absolventi škôl.
Dobrou správou tiež je, že priemerná hodinová mzda v USA v júli vzrástla medzimesačne o 0,3 %, najstrmšie od apríla tohto roka, a medziročne sa zvýšila o 2,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy