Royal Bank of Scotland v druhom štvrťroku skončila v strate

Banka za apríl až jún vykázala čistú stratu v sume 1,08 mld. libier, pričom v rovnakom období vlaňajška dosiahla zisk 280 mil. GBP.

Britská banka Royal Bank of Scotland (RBS) sa v druhom kvartáli tohto roka dostala do straty, keďže si vytvorila vyššie rezervy na pokrytie nákladov vyplývajúcich zo súdnych žalôb. Banka za apríl až jún vykázala prevádzkovú stratu pred zdanením v sume 695 mil. libier (GBP), pričom v rovnakom kvartáli minulého roka to bol zisk v objeme 224 mil. GBP. Banka zároveň uviedla, že v druhom štvrťroku tohto roka skončila v čistej strate 1,08 mld. GBP. Počas apríla až júna minulého roka dosiahla zisk 280 mil. GBP.

Royal Bank of Scotland v druhom kvartáli zaúčtovala negatívnu položku v sume 1,28 mld. GBP na pokrytie nákladov, ktoré pre ňu vznikli napríklad pre súdne žaloby zo strany investorov v súvislosti s predajom akcií v roku 2008. RBS zároveň uviedla, že jej reštrukturalizačné náklady zostanú v tomto roku na vysokej úrovni. V druhom kvartáli banka na reštrukturalizáciu vynaložila 392 mil. GBP.

RBS svoje výsledky zverejnila deň po tom, ako Bank of England schválila balíček stimulačných opatrení s cieľom podporiť ekonomiku krajiny, ktorou otriaslo rozhodnutie voličov o odchode Británie z Európskej únie. Centrálna banka znížila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu na 0,25 percenta a odsúhlasila napumpovanie ďalších 60 mld. GBP do ekonomiky prostredníctvom nákupov vládnych dlhopisov.

(1 EUR = 0,84603 GBP)

Súvisiace články

Aktuálne správy