Slovenskí ovocinári dopestujú v tomto roku o polovicu menej úrody

Ovocinárska únia (OÚ) SR, ktorá je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), v týchto dňoch bilancuje doteraz pozbierané úrody ovocia. Jej predseda Marián Varga potvrdil, že pre intenzívne aprílové mrazy slovenskí ovocinári dopestujú len 25.000 ton ovocia mierneho pásma. Uviedla to hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.
Sady im pritom po minulé roky dávali priemerné úrody ovocia mierneho pásma v množstve 58.000 ton. Na polovičnej úrode sa podpísali hlavne jarné mrazy a sčasti aj studený vietor a nižšie množstvo zrážok v jarných mesiacoch. „Z tohtoročnej slovenskej produkcie tak okrem jahôd a čerešní budeme mať menej aj marhúľ a broskýň. Ovocinárska únia avizuje, že pri broskyniach bude len tretinová úroda a podobne, pravdepodobne, dopadne aj úroda sliviek,“ priblížila.
„Pri jablkách a hruškách očakávame nižšiu úrodu až o 60 % oproti minulým rokom, čo sa prejaví vo zvýšených spotrebiteľských cenách,“ uviedol Marián Varga.
Jablká, ktoré počas jari zasiahol mráz, majú na povrchu hnedé škvrny. Obchodné reťazce takéto ovocie nevykupujú. Väčšina na vzhľad znehodnoteného ovocia preto skončí v kompótoch, džemoch, vylisuje sa z neho ovocná šťava alebo sa spracuje v páleniciach.
Slováci ročne skonzumujú približne 150.000 ton ovocia mierneho pásma. Chýbajúce množstvo úrody sa preto bude musieť aj v tomto roku doviezť, čo bude mať negatívny vplyv na prehlbovanie pasívneho salda zahraničného obchodu s agropotravinárskymi výrobkami. Dominovať budú najmä poľské jablká, pretože jarné mrazy Poľsko nezasiahli. Odhaduje sa, že tohtoročný dovoz ovocia mierneho pásma bude predstavovať 120.000 ton.

Súvisiace články

Aktuálne správy