Ekonomická dôvera v eurozóne mierne oslabila

Index ekonomickej dôvery v eurozóne, ktorý zostavuje mníchovský inštitút Ifo, klesol v treťom kvartáli na úroveň 111,6 bodu z hodnoty 112,7 bodu v druhom štvrťroku.

Ekonomická dôvera v eurozóne v treťom štvrťroku mierne oslabila. Index dôvery, ktorý zostavuje mníchovský inštitút Ifo, klesol v treťom kvartáli na úroveň 111,6 bodu z hodnoty 112,7 bodu v druhom štvrťroku, ale zostáva výrazne nad svojím dlhodobým priemerom. Inštitút Ifo o tom informoval na svojej internetovej stránke. Zhoršenie indexu bolo výlučne spôsobené menej pozitívnym hodnotením výhľadu ekonomiky. Hodnotenie terajšej ekonomickej situácie sa zlepšilo.

Hodnotenie súčasnej ekonomickej situácie bolo opäť najlepšie v Nemecku a Írsku. Hodnotenie na Slovensku, v Rakúsku, Belgicku, Holandsku, Estónsku, Lotyšsku, Litve a v Slovinsku sa nachádzalo v strede škály. V Rakúsku a Litve sa vnímanie súčasnej ekonomickej situácie zlepšilo. Naopak v Grécku a Portugalsku sa ešte viac zhoršilo už predtým nepriaznivé hodnotenie ekonomických podmienok. Napriek miernemu zlepšeniu je vnímanie ekonomickej situácie prevažne negatívne aj vo Francúzsku, Španielsku a Fínsku.

Hodnotenie výhľadu ekonomiky na obdobie najbližších šiestich mesiacoch sa vo väčšine krajín zhoršilo, ale celkovo zostalo pozitívne. Skeptické hodnotenie výhľadu ekonomiky bolo iba vo Francúzsku, Grécku, Lotyšsku a Portugalsku.

Súvisiace články

Aktuálne správy