Britskí ekonómovia očakávajú zhoršenie vývoja ekonomiky tento aj budúci rok

Britská ekonomika pravdepodobne zaznamená v 2. polroku tohto roka výrazné oslabenie a v tomto trende by mala pokračovať aj v nasledujúcom roku. Uviedol to dnes britský Inštitút pre ekonomický a sociálny výskum (NIESR). Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.
Deň pred zasadnutím menového výboru britskej centrálnej banky, ktorý by mal rozhodnúť o prvom znížení úrokových sadzieb od roku 2009, NIESR uviedol, že vyhliadky britskej ekonomiky sa podstatne zhoršili a možnosti Bank of England (BoE) na túto situáciu reagovať sú obmedzené.
Inštitút počíta s tým, že už v tomto kvartáli ekonomika zaznamená pokles o 0,2 % a nie je vylúčené ani ďalšie zhoršovanie jej vývoja. „V nasledujúcich 18 mesiacoch nevylučujeme dokonca ani technickú recesiu,“ povedal Simon Kirby z NIESR. Za celý rok 2016 by podľa inštitútu mal rast britskej ekonomiky dosiahnuť 1,7 % a v budúcom roku sa tempo rastu môže spomaliť len na 1 %. V májovej prognóze ešte inštitút počítal s tohtoročným rastom ekonomiky o 2 % a pre budúci rok očakával rast až o 2,7 %.
Inštitút zároveň očakáva podstatné zrýchlenie inflácie, pričom ku koncu roka 2017 by mala presiahnuť 3 %. NIESR preto počíta s tým, že Bank of England v nasledujúcich mesiacoch pristúpi k výraznejšiemu uvoľneniu menovej politiky.
Ekonómovia predpokladajú, že BoE na svojom najbližšom zasadnutí zníži hlavnú úrokovú sadzbu o 25 bázických bodov a k ďalšiemu zníženiu o 15 bázických bodov by malo dôjsť na novembrovom zasadnutí menového výboru banky. Tento krok by malo doplniť ďalšie kvantitatívne uvoľňovanie, dodal NIESR.
Nezamestnanosť by podľa inštitútu mala do polovice budúceho roka vzrásť na 5,75 %. Na porovnanie, v 2. štvrťroku tohto roka dosiahla 4,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy