Eurozóna odoláva negatívnym dopadom brexitu

Zložený index nákupných manažérov pre 19-člennú menovú úniu podľa agentúry Markit v júli posilnil na 53,2 bodu z júnovej úrovne 53,1 bodu, dostal sa najvyššie za posledných šesť mesiacov

Eurozóna sa pravdepodobne zotavila z negatívnych dopadov britského rozhodnutia o vystúpení z EÚ. Naznačujú to výsledky prieskumu, o ktorom informovala v stredu agentúra Markit. Jej zložený index nákupných manažérov (PMI) pre menovú úniu v júli posilnil na 53,2 bodu z júnovej úrovne 53,1 bodu. Ukazovateľ mapujúci aktivitu v spracovateľskom priemysle a službách zotrval nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu a dostal sa najvyššie za posledných česť mesiacov.

Údaje naznačujú, že ekonomika 19-člennej eurozóny sa v treťom kvartáli zväčší o 0,3 %, čo by znamenalo rovnakú mieru rastu ako v predchádzajúcom štvrťroku, uviedol hlavný ekonóm agentúry Chris Williamson. Výsledky sú „mimoriadne povzbudzujúce“ a naznačujú, že negatívne dopady tzv. brexitu na hospodárstvo eurozóny sú iba mierne, dodal Williamson.

Osobitný zložený index PMI pre Veľkú Britániu však minulý mesiac klesol na 47,3 bodu z júnovej hodnoty 51,9 bodu. To podľa agentúry Markit signalizuje prepad britskej ekonomiky v treťom kvartáli o 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy