Júnové tržby naznačujú, že spotreba domácností sa stáva významnejšou

Júnové tržby naznačujú, že spotreba domácností zostala aj v druhom štvrťroku významnou zložkou rastu slovenskej ekonomiky. Jej príspevok k rastu HDP sa pritom pravdepodobne ešte zvýraznil. Uviedol to analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák v súvislosti s tržbami za jún 2016, ktoré dnes zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.
Rastúcu spotrebu domácností a väčšiu spotrebiteľskú dôveru v júni 2016 podľa neho ďalej naznačovali aj tržby mimo maloobchodu. „Dynamicky rast tržieb si stále udržiavajú najmä predaje a údržba áut, v júni tu tržby medziročne vzrástli až o 23,9 %, v samotnom predaji áut až o 34,4 %,“ podčiarkol.
„Rastovú tendenciu stále vykazujú aj slovenské hotely a reštaurácie, hoci dynamika ich medziročného rastu sa v júni predsa len spomalila z rekordných májových úrovní do jednociferného rastu,“ upozornil.
„Pozitívny vývoj na trhu práce a rastúce disponibilné príjmy domácností, nízke úrokové sadzby, zlepšujúca sa spotrebiteľská dôvera a chýbajúca inflácia by mali aj v nasledujúcich mesiacoch pôsobiť v prospech rastu spotreby domácností,“ myslí si analytik.
ŠÚ SR dnes informoval, že tržby sa v júni 2016 medziročne zvýšili v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov o 23,9 % v dôsledku rastu v predaji motorových vozidiel o 34,4 %, v oprave a údržbe motorových vozidiel o 1,3 %. Za šesť mesiacov tohto roku sa v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku tržby v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov zvýšili o 22,1 % vplyvom rastu tržieb v predaji motorových vozidiel o 31,5 %, predaji dielov a príslušenstva motorových vozidiel o 4,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy