NASES zriadila 322 974 elektronických schránok firiem

Povinná aktivácia elektronickej schránky sa týka len právnických osôb a zapísaných organizačných zložiek, ktoré majú sídlo na území Slovenska, netýka sa malých živnostníkov, a teda fyzických osôb - podnikateľov.

Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES) k pondelku zriadila 322 974 schránok právnických osôb na doručovanie úradných rozhodnutí. Podľa generálneho riaditeľa Norberta Molnára proces zriaďovania týchto schránok sa uskutočnil bez problémov. V prípade akýchkoľvek otázok môžu štatutárni zástupcovia právnických osôb kontaktovať v pracovných dňoch od 8:00 do 18:00 Kontaktné centrum NASES.

Schránka sa automaticky aktivuje prvým prihlásením. V prípade, že sa štatutárny zástupca do nej neprihlási do konca roka, od 1. januára 2017 bude jeho schránka aktivovaná na doručovanie automaticky. Na doručenú poštu v schránke si užívatelia potom môžu nastaviť notifikácie, či už na e-mail alebo SMS. Zároveň môžu poveriť inú osobu na vstup do schránky.

NASES upozorňuje, že elektronicky doručené úradné rozhodnutie je rovnocenné rozhodnutiu, ktoré orgán verejnej moci posiela v papierovej forme. Právnickým osobám môžu teda orgány verejnej moci do aktivovaných elektronických schránok zasielať okrem iného oznámenia a rozhodnutia úradov, či súdne rozhodnutia. „V prípade, že majú zaručený elektronický podpis (ZEP), môžu schránky využívať aj na aktívnu komunikáciu so štátom,“ doplnila agentúra.

Povinná aktivácia sa týka len právnických osôb a zapísaných organizačných zložiek, ktoré majú sídlo na území Slovenskej republiky. Netýka sa malých živnostníkov – teda fyzických osôb – podnikateľov. Prístup do elektronických schránok majú štatutárni zástupcovia spoločností. „Aby sa štatutárny zástupca právnickej osoby mohol prihlásiť do elektronickej schránky a komunikovať elektronicky, potrebuje občiansky preukaz s čipom a bezpečnostný osobný kód, takzvaný BOK. Ten si vybaví na oddelení dokladov na polícii alebo v jednom z klientskych centier,“ vysvetlila NASES.

Súvisiace články

Aktuálne správy