Rokovania o brexite povedie za EÚ bývalý komisár Barnier

Francúzsky politik pôsobil v rokoch 2010 až 2014 na poste európskeho komisára pre vnútorný trh, medzi rokmi 1999 a 2004 bol eurokomisárom pre regionálnu politiku.

Hlavným vyjednávačom EÚ v rokovaniach o vystúpení Veľkej Británie z bloku 28 krajín bude francúzsky politik a bývalý člen Európskej komisie (EK) Michel Barnier. Informovala o tom v stredu agentúra AP. Barnier v EK pôsobil v rokoch 2010 až 2014 na poste európskeho komisára pre vnútorný trh, medzi rokmi 1999 a 2004 bol eurokomisárom pre regionálnu politiku. Niekdajší poslanec Európskeho parlamentu a viacnásobný člen francúzskej vlády, kde zastával napríklad posty ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí, nastúpi do úradu v októbri.

Predseda EK Jean-Claude Juncker označil 65-ročného veterána európskej politiky za „zručného vyjednávača s bohatými skúsenosťami v hlavných oblastiach, ktoré sú relevantné vo vzťahu k rokovaniam“.

Na začiatok formálnych rokovaní musí vyzvať vláda v Londýne. Tá zatiaľ neaktivovala článok 50 zmluvy o EÚ, ktorý upravuje proces vystúpenia z európskeho spoločenstva.

Súvisiace články

Aktuálne správy